Könyv, szaloncukor vagy a májkrém?
Dátum: 2006. április 22., szombat, 16:36
Magyarországon közepes minőségű a könyvkiadás, a könyves műhelyeknek ugyanis nincs pénzük a magas előállítási költségű kiadványok gondozására - értett egyet több kiadóvezető a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál szombati eszmecseréjén, ahol markáns ellenvélemény is megfogalmazódott.

Bart István, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének elnöke rámutatott: a minőségi könyv alkotása "nagyon drága mulatság", sokszor évekig tartó és lassan megtérülő beruházás.

Gyurgyák János, az Osiris Kiadó igazgatója egyetlen szóval társította a minőségi könyvet: veszteséges. Azt mondta, sokszor 1000-1500 példányt sem tudnak eladni az ilyen kiadványokból.

– A kultusztárca kihátrált mögülünk - fogalmazott, hozzátéve, úgy tűnik, hogy a minisztérium szerint nincs szükség az ilyen könyvek kiadóira. A szakkönyvek forgalmának utóbbi években tapasztalt csökkenését drasztikusnak nevezte.

Kőszeghy Péter, a Balassi Kiadó vezetője szerint bármelyik színvonalas magyarországi kiadó képes minőségi könyvkiadásra, de egyszerűen nincs rá pénz, a többszörös korrektúra, az igényes tipográfia, az előállítás sokba kerül. A minőséget a magyar piac nem fizeti meg - mondta, és úgy értékelte, hogy a könyvkiadás színvonala az elmúlt két évtizedben egyértelműen romlott.

Matyi Dezső, az Alexandra Kiadó tulajdonosa „messzemenőkig" nem értett egyet azzal az értékeléssel, hogy romlik a minőség.

Az Alexandra nevében kikérte magának azt a véleményt, hogy nincs minőségi könyvkiadás, amelyet szerinte nem csak a szűk értelmiséget érdeklő kiadványokra kell érteni. Kiadója minőségi könyveket jelentet meg, legyen szó krimiről, szakács- vagy egyéb könyvről - mondta.

Szerinte már Magyarországon is kereskedelmi könyvkiadás van, és a piac mai szereplői a minőségi kiadás irányába léptek.

A többi kiadóvezetővel szemben úgy látja, mindent el lehet adni, csak fel kell tudni mérni az igényt. Ez esetben a magas előállítási költséget érvényesíteni lehet az árban. A veszteségesség szerinte abból adódik, hogy a kiadók túlbecsülik a keresletet.

Szóba került az a minőségi könyvkiadás szempontjából kártékony jelenség is, hogy a piacon nagy szeletet hasítottak ki maguknak a gagyi kiadványok, a silány papírra nyomott, igénytelen, olcsó könyvek. Matyi Dezső szerint ezen kár keseregni, szerinte a nagy áruházláncokat nem lehet rábírni, hogy csak minőségi könyveket árusítsanak, nekik a könyv ugyanolyan árucikk, mint például a szaloncukor vagy a májkrém.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Két bíboros szemrehányást tett Rafaellónak, hogy egy festményen Péter és Pál apostol arcát nagyon pirosra festette.
 
Örkény István a XX. század derekán alkotott. Az akkori kor (főként a politikai réteg) nem nagyon ismerte el munkásságát, sőt, nem nagyon kedvelte azt. Ezért aztán Örkény úgy döntött, hogy önként felhagy hivatásával, s megpróbálkozik az újságírással.
Aforizmák
„ Becsüld meg a kezdőt – ő semmi, de még minden lehet."
Forbáth Imre
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ