Kampány Roald Dahl írói szentélyének megmentéséért
Dátum: 2011. szeptember 14., szerda, 10:56
Kampányt indított Roald Dahl családja annak a kerti kunyhónak a megmentéséért, ahol a Karcsi és a csokoládégyár és más népszerű gyerekkönyvek szerzője regényeit írta.

A 74 esztendős korában, 1990-ben elhunyt író családja azt reméli, hogy sikerül összegyűjteni a félmillió fontot, ami az írói szentély átköltöztetéséhez szükséges. A Dahl egykori falusi házának hátsó kertjében álló kis lakot a közeli Roald Dahl Múzeumba szeretnék átvinni.

Dahl a Londontól északnyugatra fekvő Great Missendenben élt, és harminc éven át minden nap átvonult házából az ötvenes években épült egyszerű kis téglaépítésű kunyhóba, ahol dolgozott. A kerti lakba senki sem tehette be a lábát rajta kívül.

Az írói szentélyt manapság is megnézhetik a látogatók, de csak kívülről. A család tervei szerint a leromlott állapotú épület belső terét rekonstruálnák a múzeumban, és ha az ehhez szükséges pénzt sikerül összegyűjteni, már 2012 márciusától betekintést nyerhetnek a múzeumot felkeresők Dahl alkotói műhelyébe.

Az író annak idején „az én kis fészkemnek" nevezte a lakot, amelyben széke és íróasztala állt. A berendezést eklektikus tárgyak szeszélyes gyűjteménye egészítette ki, többek között saját csípőcsontjának egy darabja.

Akadnak azonban olyanok is, akik szerint az író regényei után származó jogdíjaknak fedezniük kellene a felmerült költségeket, ezért helytelen az adófizetők pénzére apellálni ebben az ügyben.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Maurice Joxant-nak, Lautrec barátjának az a gondolata támadt, hogy Lautrecnek bizonyára örömet szerezne, ha kijárná neki a Becsületrendet.
 
„ A Kaviár és lencse című bohózatban a szövegkönyv szerint kinyílik az ajtó, a közönség megpillant, pisztolylövés, a szívemhez kapok és felkiáltok: „Meglőttek!...Gyilkosok!...” – És összeesem. Az egyik előadáson a pisztoly csütörtököt mondott. De hát nekem el kellett hunynom ott a helyszínen. Mit tehettem?...
Aforizmák
„Az udvariasság hamis pénz, amelyért valódi értéket kaphatunk. "
Arthur Schopenhauer
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ