Kampány Roald Dahl írói szentélyének megmentéséért
Dátum: 2011. szeptember 14., szerda, 10:56
Kampányt indított Roald Dahl családja annak a kerti kunyhónak a megmentéséért, ahol a Karcsi és a csokoládégyár és más népszerű gyerekkönyvek szerzője regényeit írta.

A 74 esztendős korában, 1990-ben elhunyt író családja azt reméli, hogy sikerül összegyűjteni a félmillió fontot, ami az írói szentély átköltöztetéséhez szükséges. A Dahl egykori falusi házának hátsó kertjében álló kis lakot a közeli Roald Dahl Múzeumba szeretnék átvinni.

Dahl a Londontól északnyugatra fekvő Great Missendenben élt, és harminc éven át minden nap átvonult házából az ötvenes években épült egyszerű kis téglaépítésű kunyhóba, ahol dolgozott. A kerti lakba senki sem tehette be a lábát rajta kívül.

Az írói szentélyt manapság is megnézhetik a látogatók, de csak kívülről. A család tervei szerint a leromlott állapotú épület belső terét rekonstruálnák a múzeumban, és ha az ehhez szükséges pénzt sikerül összegyűjteni, már 2012 márciusától betekintést nyerhetnek a múzeumot felkeresők Dahl alkotói műhelyébe.

Az író annak idején „az én kis fészkemnek" nevezte a lakot, amelyben széke és íróasztala állt. A berendezést eklektikus tárgyak szeszélyes gyűjteménye egészítette ki, többek között saját csípőcsontjának egy darabja.

Akadnak azonban olyanok is, akik szerint az író regényei után származó jogdíjaknak fedezniük kellene a felmerült költségeket, ezért helytelen az adófizetők pénzére apellálni ebben az ügyben.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Egyszer azt kérdezte egy lord G.B.Shaw-tól: – Igaz, hogy az ön apja szabó volt? – Igaz! – felelte az író. – Akkor miért nem lett ön is szabó?
 
Az 1946-os Csongor és Tünde felújítás egyik legemlékezetesebb színészi alakítása Gobbi Hilda nevéhez fűződik. A fiatal művésznő Mirigy-boszorkány félelmetes figuráját a magyar népmesék szellemében formálta meg, – s a visszataszító, csúf, vén szipirtyó, különösen az ifjúsági előadások közönsége körében, meglepően népszerű lett.
Aforizmák
„ Akkor tudod, hogy jól dolgoztál, ha élvezted."
Pearl Buck
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ