A szavak mobilitásáról
Dátum: 2006. június 3., szombat, 12:56
Két argentin szerzõ lexikont készített a Spanyolországban és Latin-Amerikában használatos sértõ szavakból.
 Sergio Bufano újságíró és Jorge Perednik költõ szerint művüket úgy is lehet tekinteni, mint a csúnya szavak gyűjteményét, de úgy is, mint a népi kultúra egyik kifejezését. Az egyes terminusok kemények, agresszívek, macsók és rasszisták, gondolkodtak is, hogy helyt adjanak-e nekik a kötetben, végül úgy döntöttek: nem alkalmaznak öncenzúrát - írta az El País című spanyol napilap.

„Minden országban nagy mennyiségû olyan kifejezés van, amely utal a mamára, lebecsüli a nõt, vagy szexuális dolgokra vonatkozik. De ezek eltérítik a fizikai erõszakot a verbális felé, a szavakban kifejezett konfrontáció felé, ezért jelentõs szerepük van a társadalomban" - mondják a szerzõk.

Kutatásaik során felfedezték, hogy bár inkorrekt szavak minden országban használatosak, mennyiségük helyenként változó. Mexikóban és Spanyolországban például az emberek igen leleményesek. Az argentinok viszont elmaradottak e téren, szinte mindig ugyanazokat a kifejezéseket használják.

Az is kiderült számukra, hogy ezek a szavak rendelkeznek a legnagyobb mobilitással a nyelvben. Botrányos gyorsasággal szaporodnak, de ugyanolyan gyorsan és könnyen el is tűnnek.

A könyv tartalmaz dalokból és regényekbõl vett részleteket is. Szerepelnek például idézetek Cervantes Don Quijotéjából, Mario Vargas Llosa A város és a kutyák című regényébõl. Bufano és Perednik magyarázatokat is fűz egyes kifejezésekhez, amelyeknek jelentése országonként változhat. Például a „kutya" (perro) Argentínában használható rossz emberre, vagy elítélendõ cselekedettre, Peruban viszont a lábszagú egyénekre mondják.

(MTI-Panoráma)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Henrik Ibsen, a nagy drámaíró egy alkalommal Rómában sétálgatott, amikor fölkeltette érdeklődését egy plakát, amelyet nagy tömeg bámult. Közelebb ment, de észrevette, hogy nincs nála az olvasószemüvege.
 
Aforizmák
„ Mondj néha igazat, hogy higgyenek neked, amikor hazudsz."
Jules Renard
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ