Könyv Arthur Rimbaud titokzatos jávai kalandjáról
Dátum: 2012. január 1., vasárnap, 13:39
Az irodalomtörténet egyik rejtélyének számít az, hogy mit csinált Arthur Rimbaud (1854-1891), a mozgalmas életű francia költő Jáva szigetén, amikor megszökött a holland hadseregből. Jamie James amerikai író és kritikus könyvet írt erről a kalandról (Rimbaud in Java: The Lost Voyage) címmel, már a címben jelezve, hogy az utazásnak mintegy nyoma veszett.

"Igazi Sherlock Holmes-történet" - mondta az AFP-nek a szerző, aki megpróbálta kinyomozni a történeteket. Szinte minden ismeretes Rimbaud afrikai és közel-keleti kalandozásairól, amelyekről több mint kétszáz levelet küldött barátainak, a jávai tartózkodás viszont homályban maradt, onnan senkinek nem írt semmit. "Ennek megvolt a maga oka: szökevény volt, akit könnyen letartóztathattak volna" - magyarázza a texasi születésű író, aki jelenleg Bali szigetén, Indonéziában él.

Biztosan annyit tudni, hogy 1876. június 10-én, 21 éves korában indult el a "holland szigetekre", a mai Indonéziába. A rá jellemző hirtelen döntéssel az antimilitarista érzelmeiről ismert költő hat évre felcsapott a holland gyarmati hadsereg katonájának.

"Ezt a pénz és Ázsia hívó szava magyarázza" - véli Jamie. Minden jelentkezőnek 300 holland forintot pengettek le, ami abban az időben kisebb vagyonnak számított, és Rimbaud számára megnyílt az út az őt olyannyira vonzó Kelet felé. A költő július 22-én érkezett Batavia - a mai Jakarta - városába, és több száz társával együtt a közép-jávai Salatiga községben, a Merlabu nevű "alvó" tűzhányó oldalán lévő garnizonba vezényelték.

A részeg hajó költője, aki nem vetette meg az italt, feltehetően nagyra értékelte, hogy a távoli helyőrségben a gin fogyasztását nemhogy nem tiltották, hanem éppenséggel bátorították, hogy tartsák a morált a katonákban. Végül azonban csak két hétig maradt társaival: augusztus 15-én megszökött és egyenruhájának bojtját a kaszárnyában hagyta - azt jóval később el is árverezték a helyi árvaház javára. Legközelebb 1876. december 31-én tűnt fel - édesanyjánál jelentkezett az észak-franciaországi Charleville-Mezieres városban.

A két dátum között eltelt négy és fél hónap azóta is a legkülönbözőbb spekulációk tárgya. Paterne Berrichon, aki Rimbaud nővérét feleségül véve megírta a költő életrajzát (noha személyesen sohasem találkozott vele), az állította, hogy Rimbaud az őserdőben rejtőzött el és az orángutánoktól leste el az alkalmazkodás titkát. A történet gyengéje, hogy ezek az emberszabású majmok már két évszázada kipusztultak Jáváról. "Nem, Rimbaud nem volt Tarzan" - hangoztatja könyvében Jamie James.

A szakértők abban sem értenek egyet, hogy mikor indult vissza Európába. Többségük az augusztus 30-án kifutott Wandering Chief nevű skót hajót "gyanúsította" - ebben az esetben irodalomtörténeti utasa 1876. december 6-án Manchesterben szállt partra. Viszont semmiféle bizonyíték nincs arra, hogy a költő ott lett volna a hajón. Jamie James is csak annyit mond, hogy "ez igaz lehet".

Az író "Sherlock Holmes" keresztül-kasul bejárta Jávát Rimbaud nyomát kutatva, de elismeri: "Semmi újat nem találtam". Akkor hát mi értelme volt megírni a könyvet? "Mivel lehetetlen konkrét eseményekre akadni, arról számoltam be, hogy milyen volt az akkori környezet és miként befolyásolták a költőt a Keletről szóló olvasmányai".

Jamie James nem volt hajlandó regényes elemekkel pótolni az ismeretek hiányát, mert "az ilyesmi szinte soha nem sikerül". Viszont felidézte a korabeli orientalisták Jáváról szóló beszámolóit, amelyeket Rimbaud valószínűleg maga is olvasott. Az író szerint persze lehetséges, hogy a költő naplót vezetett és az egy napon felbukkan a párizsi bolhapiacon - "de ez legfeljebb annyira valószínű, mint hogy a trópusi Bali szigetén havazni fog".

Így azonban James Jamie hű maradhatott a könyv címéhez, Rimbaud jávai kalandja továbbra is "elveszett utazás marad". Ez azonban korántsem keseríti el. "Talán jobb is így - jelentette ki. "Ha sikerült volna kinyomozni részleteit, odalenne a rejtély".

 


(MTI)
Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
 
Tanára szemére vetette, hogy szórakozásból fest.
Aforizmák
„Hazának mindig akkor nevezi magát az állam, ha tömegmészárlásra készül."
Friedrich Dürrenmatt
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ