BELÉPÉS Regisztráció Elfelejtett jelszó
RSS
Hírlevél:  OK
Petőfi és Batsányi első kiadások a Szőnyi Antikvárium aukcióján
Dátum: 2012. április 14., szombat, 2:24
A hatszáz tétel között Petőfi Sándor, Vörösmarty Mihály és Batsányi János egy-egy művének első kiadása, valamint I. Ferdinánd bolgár cár 1917-ben magyarul írt levele is megvásárolható a Szőnyi Antikvárium szombati aukcióján.

A magyar irodalom legritkább első kiadásainak egyike Petőfi Sándor János vitéze. A költő a verset 1844 őszén írta Kukorica Jancsi címmel, ezt a kiadás jogát megszerző Vahot Imre változtatta János vitézre. Ezer példányban nyomtatta ki, amelyből az első ötszázat 1845. március 6-án kezdte terjeszteni, a második ötszázat új borítóval második kiadásként a következő évben.

A szombati aukción az elsőként megjelent fűzött példányok egyike szerepel, ehhez van hozzákötve A helység kalapácsa hősköltemény 1844. október 27-i hasonlóan ritka első kiadása. Szőnyi Endre antikvárius szerint a két, egyenként is ritka első kiadás egybekötve igazi bibliofil kuriózum, igaz, a kötés restaurálásra szorul, ezért kapott "csak" 300 ezer forintos kikiáltási árat.

Első kiadás az aukción Vörösmarty Mihály Zalán futása is. Ez a kötet hozta meg Vörösmartynak 1825-ben, 25 évesen az országos ismertséget, és e mű megjelenésétől számolják a magyar romantika kezdetét. A hősköltemény elégikus hangvételű, kulcsszava az enyészet, állítólag ezt parodizálta és figurázta ki Petőfi A helység kalapácsában. A jó állapotú, csaknem kétszáz éves könyv 200 ezer forintról indul az aukción.

Két tételben lehet licitálni Batsányi Jánosnak, a felvilágosodás, a nyelvújítás és a magyar irodalom vezéralakjának verseire. A költő 1827-ben saját költségén nyomtatta ki verseinek első gyűjteményes kiadását háromszáz példányban. A kötet elejére - a nyelvújítási vita fontosságát hangsúlyozva - A hazai nyelv és tudományosság című vers került. Batsányi másik híres, A Frantzia-országi változásokra 1789 című, a francia forradalmat üdvözlő versének első nyomtatott példánya a költő általa szerkesztett első magyar nyelvű irodalmi folyóiratban, a Magyar Museumban jelent meg. Ezt a folyóirat 1792-es negyedéves kötetében kínálják az aukción.

Sajtótörténeti ritkaság az első magyar nyelvű újság, a Magyar Hírmondó első évfolyama 1780-ból vagy az első magyar nyelvű ismeretterjesztő folyóirat első, 1783-as darabja, Molnár János Magyar könyv-háza. Ebben jelent meg Benkő József Nomenclatura botanica azaz Fűszéres Nevezeti című munkája, amelyben elsőként rendszerezte a magyar növényneveket Linné módszere alapján.

A 19. századi illusztrált magyar topográfiai irodalom egyik fő művét, Hunfalvy János és Ludwig Rohbock Magyarország és Erdély eredeti képekben című munkáját 360 ezer forintra tartják az aukción. A több mint kétszáz acélmetszetet tartalmazó mű szövege baedeker jellegű, így ez az első magyarországi útikönyv is, amely teljes áttekintést nyújt történeti és helyismereti adatokkal együtt. Az első kötet Budapest és környéke, a második Magyarország, a harmadik Erdély nevezetességeit tárgyalja.

Különös irat I. Ferdinánd bolgár cár 1917. július 28-án kelt, szép magyarsággal írt autográf levele Zsitvay János főgimnáziumi tanárnak. I. Ferdinánd, aki számos magyarországi birtokkal rendelkezett, a Szász-Coburg-Gotha-i dinasztiából származott, nagyanyja Koháry Antónia magyar hercegnő volt. Kiválóan írt és beszélt magyarul; a levélben az uralkodó megköszönte, hogy felkérésére Zsitvay több portrét festett és gondozta, restaurálta a Coburgok családi képtárát. Elismerése jeléül pedig a Tudomány és Művészet érmét, valamint a Sándor rend tiszti keresztjét küldte. Ezek a kitüntetések és a hozzájuk tartozó dokumentumok, valamint további, a bolgár cári udvartól származó levelek is csatolva vannak a 200 ezer forintos tételhez.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
alma: csak szólok, hogy...
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Tanára szemére vetette, hogy szórakozásból fest.
 
Az amerikai turnéja során Jehudi Menuhint, a világhírű hegedűművészt meghívták egy gazdag házhoz. A textilgyáros házigazda kihasználta az alkalmat, és megkérte Menuhint, hallgassa meg fia játékát, mert mindenki nagyon tehetségesnek tartja
Aforizmák
„ Mindenki a maga baklövéseit nevezi tapasztalatnak."
Oscar Wilde
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ