BELÉPÉS Regisztráció Elfelejtett jelszó
RSS
Hírlevél:  OK
Könyvfesztivál - Megnyílt a seregszemle, Claudio Magris átvette a Budapest Nagydíjat
Dátum: 2012. április 20., péntek, 7:51
Megkezdődött csütörtök délután a XIX. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál: a rendezvény díszvendégének járó Budapest Nagydíjat idén Claudio Magris olasz író vehette át, akinek részvételével pódiumbeszélgetést és kiállítás-megnyitót is tartottak a seregszemle nyitónapján a Millenárison.

Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter a megnyitón a vasárnapig tartó seregszemlét a magyar kultúra egyik legnagyobb léptékű fesztiváljának nevezte, amely idén a dán uniós elnökségre reflektálva az északi országokat, Svédországot, Dániát, Norvégiát, Finnországot és Izlandot látja vendégül. "Több mint húsz neves skandináv és finn író érkezett Budapestre, akiknek legalább egy magyar nyelvű könyve is megjelent a fesztiválra" - tette hozzá a tárcavezető.

Gunn Karin Gjul norvég parlamenti képviselő, a Családügyi és Kulturális Bizottság elnöke rámutatott arra, hogy az északi irodalom egyszerre nemzeti, északi és egyetemes. A politikus kitért az északi irodalom népszerűségére is, szerinte ez főleg annak köszönhető, hogy az írók képesek a közös emberi tapasztalatokról írni anélkül, hogy elvesztenék a régióra jellemző jellegzetességeiket. A képviselő reményét fejezte ki, hogy a közös szereplés erősíteni fogja az északi országok közötti kooperációt és a közép-európai partnereikkel való együttműködést.

Katarina Mazetti svéd írónő felidézte Magyarországgal kapcsolatos fiatalkori élményeit, a Svédországot is érintő, 1956 utáni magyar menekülthullámot, valamint a szólásszabadság, a demokrácia értékeinek fontosságára hívta fel a figyelmet. Kitért arra, hogy több európai országban aggódnak az új magyar médiatörvény miatt, valamint felhívta a figyelmet arra, hogy számos európai országban olyan törvény van hatályban, amely nem gyöngíti, hanem erősíti a szólásszabadságot. "Nem tudom elképzelni, hogy az a Magyarország, amelyik ilyen keményen küzdött a szabadságáért és az elnyomás ellen történelme során, képes lenne a szólásszabadságot korlátozni" - fogalmazott a svéd írónő a könyvfesztivál megnyitóján.

A megnyitót követően vette át a Budapest Nagydíjat Claudio Magris, a Duna című esszéregényéről világszerte ismert trieszti író.

A díjat átadó Csomós Miklós kultúráért felelős főpolgármester-helyettes kiemelte: az elismeréssel a magyar főváros fejezi ki tiszteletét Magris írói munkássága előtt a magyar polgárok nevében. "Kérem, vegye úgy kezébe ezt a díjat, és tegye úgy a többi nagy nemzetközi irodalmi kitüntetése mellé, hogy egy olyan nemzet elismerése, amely történelme során igazán megszenvedte a Dunához, vagyis hazájához, ősei földjéhez való kötődését és a határok megannyi változását, változtatását" - fogalmazott Csomós Miklós.

"Nagyon meg vagyok hatva, hálás vagyok, hogy megkaphattam ezt az elismerést" - mondta Claudio Magris, aki a díjat megköszönve hangsúlyozta: Magyarország különösen sokat jelent számára, hiszen A Habsburg-mítosz című könyvének részletei itt jelentek meg először külföldön.

Az író köszönetet mondott a magyar kollégáknak, Konrád György írónak és Barna Imrének, az Európa Könyvkiadó igazgatójának. Mint fogalmazott, egy díjat csak úgy lehet átvenni jó lelkiismerettel, ha közben gondolunk arra is, hogy amit elértünk, az nemcsak a mi érdemünk. "Sosem csak saját magunk írjuk műveinket, hanem sok más társsal együtt" - mutatott rá.

Claudio Magris részvételével pódiumbeszélgetést is rendeztek. Ezen Közép-Európa fogalmáról, a Habsburg-örökségről és a valóság megragadásának irodalmi lehetőségeiről is szót ejtett a könyvfesztivál díszvendége, akinek műveiről Esterházy Péter - a beszélgetés másik résztvevője - úgy vélekedett: azok a régiónak egyfajta tükröt jelentenek, amely nem megszépíti a dolgokat, de felmutatja a lehetőségeket.

Az olasz író dedikálást is tartott a könyvfesztivál első napján: a kora esti esemény kezdetekor mintegy hatvan rajongója állt sorba, volt aki hat kötetét is magával hozta.

Claudio Magris és Konrád György jelenlétében nyílt meg csütörtökön a Német Könyvkereskedők Békedíjának hatvan évét bemutató, Ellenvetések című kiállítás, amely az irodalom területén megnyilatkozó politikai bátorság kiemelkedő példáit mutatja be.

Az 1950 óta a Frankfurti Nemzetközi Könyvvásáron évente átadott Békedíjat olyan alkotók nyerhetik el, akikre jellemző a magas irodalmi minőség, ugyanakkor munkáikkal a társadalom fejlődésére is pozitív hatást gyakorolnak. Az elismerést eddig 61 ország kiemelkedő alkotói kapták meg. A kitüntetettek között van Claudio Magris, Magyarországról pedig Konrád György és Esterházy Péter is.

A könyvfesztivál kísérőprogramjai között több kiállítás is szerepel. A skandináv irodalom két nagy személyiségét, Karen Blixen dán írónő életét és munkásságát, valamint Henrik Ibsen norvég drámaíró műveinek társadalompolitikai aktualitásait bemutató tárlat már március vége óta látható a Millenárison, de csütörtöktől a Magyar Illusztrátorok Társaságának közelmúltban kitüntetett tagjai, valamint az izraeli gyermekkönyv-illusztrátorok neves képviselői is bemutatkoznak a fesztivál központi helyszínén.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
alma: csak szólok, hogy...
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Shaw nyomtatott meghívót kapott egyik hölgyismerősétől, akit különösebben nem kedvelt.
 
1960 – Lausanne. A Tabaris-mulató egyik páholyában ül Husszein, jordániai király. Nagyon tetszenek neki Rodolfo kártyamutatványai. A műsor után a bűvész öltözőjében megjelenik egy elegáns úr, s meghívja Rodolfót a király páholyába. Őfelsége közelről szeretné látni a kártyatrükköket.

Aforizmák
„ Az igazságokat gyakran kell ismételni, mert a tévedéseket is gyakran ismétlik."
Goethe
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ