Az ötvenedik szerzőt fogadja idén a Pécsi Íróprogram
Dátum: 2015. január 29., csütörtök, 9:01

Az ötvenedik, nemzetközileg is ismert szerzőt látja vendégül idén a baranyai megyeszékhely az Európa Kulturális Fővárosa projekt felvezetéseként indult, és továbbra is népszerű Pécsi Íróprogram keretében.

Méhes Károly író, a program kurátora az MTI-nek elmondta: az ötvenedik alkotó júniusban, Csehországból érkezik, őt hazájában pályázaton választják ki, kilétére tavasszal derül fény.

Kiemelte, hogy előtte, márciusban az osztrák Antonio Fian, a Schratt című regény szerzője, áprilisban a New York Timesban az ukrajnai helyzetről több esszét is jegyző ukrán Natalka Sniadanko, májusban a német Dieter Lohr és Angela Kreuz tartózkodik Pécsett.

A kurátor hozzátette: augusztusban a horvát Dubravka Ugresic, A fájdalom misztériuma, a Banyatanya, szeptemberben pedig a japán Hirano Keicsiro, a Megfogyatkozás, Az első hold meséje, A hajnal című művek írója vendégeskedik a városban.

Méhes Károly emlékeztetett arra, hogy a Pécsi Íróprogramot Writer in Residence néven ő és Kulcsár Enikő ügyvivő indította 2007-ben, hogy a várost - lehetőséget adva tehetséges szerzők többhetes tartózkodásához és munkájához - európai irodalmi helyszínné tegye.

A pécsi Európa Kulturális Fővárosa projekt keretében 2010-ig huszonkét író fordult meg Pécsett, akiknek a városban szerzett élményeit, benyomásait tartalmazó naplói 22xPécs címmel jelentek meg eredeti nyelven és magyar fordításban.

A sikernek, valamint a városvezetés és a kormányzat támogatásának köszönhetően a Writer in Residence Pécsi Íróprogramként folytatódott, így további alkotók, köztük a kortárs irodalom egyik legnagyobbra tartott művésze, az orosz Ljudmila Ulickaja is eljöhetett Pécsre.

A Pécsi Íróprogram 2012-ben tagja lett a rezidens művészi helyszíneket és intézményeket tömörítő ResArtis szervezetnek, amely irodalmi körökben tovább növelte a kezdeményezés és a város ismertségét.

A Pécsen megfordult írók az idén érkezőkkel együtt harminc országot képviselnek, s a szervezők azt tervezik, újabb antológiát jelentetnek meg a 2010 után vendégül látott alkotók írásaiból.


(MTI)
Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
A népszerű színész hajnali három körül ért haza a filmforgatásról. Fáradtan sóhajtott föl, amikor végre megállt a belvárosi bérház előtt. Kereste a kulcsait, majd döbbenten jött rá: azok bizony otthon maradtak, a másik kabátja zsebében.
 
Borogyin a híres orosz zeneszerző egyszer, amikor elment otthonról, egy cédulát tett az ajtajára ezzel a feírattal: „Egy óra múlva jövök haza."
Aforizmák
„Nem szabad szégyenkeznünk, ha beismerjük tévedésünket, mert ez azt mutatja, hogy bölcsebbek vagyunk ma, mint tegnap voltunk."
Jonathan Swift
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ