Elhunyt Fodor Ákos költő, műfordító
Dátum: 2015. február 23., hétfő, 8:17

Életének 70. évében szombaton elhunyt Fodor Ákos költő, műfordító, a magyar nyelvű haikuköltészet legnagyobb alakja - tájékoztatta Podonyi Hedvig, a művész felesége vasárnap az MTI-t.

Fodor Ákos a haiku forma művelője, emellett zenés darabok, musicalek, operák és operettek szövegírója volt, de vers- és drámafordítóként is dolgozott.

Az alkotó 1945. május 17-én született Budapesten. A Zeneakadémián végzett 1968-ban, 1978 óta több mint tíz kötete jelent meg.

2007-ben az Artisjus Irodalmi Díj egyik kitüntetettje volt, 2010-ben a lírai kategóriában a Bank Austria Literaris elnevezésű osztrák irodalmi díjat ítélték neki.

Főbb kötetei közé tartozik a Kettőspont (1978), a Jazz (1986), az Akupunktúra (1989), a Buddha Weimarban (2002), a Gonghangok (2009) és a Kis téli-zen (2013).


(MTI)
Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Joséphine Baker világhírű revücsillag élete utolsó heteiben, 68 évesen is is korát meghazudtoló frissességgel szerepelt Európa színpadjain.
 
Victor Hugo a nagy francia író egyszer sürgős munka előtt állt. Mivel nem bízott eléggé abban, hogy végig kitart feladata mellett, félig levágta a szakállát és félig a haját, az ollót pedig kidobta az ablakon.
Aforizmák
„Ne azt várjuk, hogy a művészet váljon a mi számunkra hozzáférhetővé, hanem mi nyíljunk meg a művészet számára."
Werner Hofman
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ