A költészet napja - Emléktáblát avattak Kozma Andor költő, író tiszteletére
Dátum: 2015. április 11., szombat, 11:46

Emléktáblát avattak pénteken Budapesten Kozma Andor (1861-1933) költő, író, újságíró, akadémikus, parlamenti képviselő tiszteletére egykori lakóháza, a Szent Gellért tér 3. számú épület homlokzatán.

A táblát az újbudai önkormányzat és a család állíttatta

A költészet napja alkalmából tartott avatáson Kozma Andor munkásságát Szörényi László irodalomtörténész; Czigány György költő és Goór Judit, Kozma Andor egykori iskolája, a Pápai Református Kollégium irodalomtanára méltatta.

Szabó András előadóművész elszavalta Kozma Andor leghíresebb versét, a Karthagói harangokat, közreműködött a Magyar Örökség-díjas Kodály Zoltán Magyar Kórusiskola Pentachord kórusa.

Kozma Andor az Arany János-i hagyományokat folytató népnemzeti költőiskola kiemelkedő képviselője, rendkívül termékeny alkotó volt, versei, szatírái, tárcái, közéleti verses krónikái (Koboz-krónikák), prózai, drámai és verses epikai művei, útirajzai is figyelmet érdemelnek. "Tündöklőbb, változatosabb rímelőnk alig van nála" - írta róla Kosztolányi Dezső.

Irodalomszervezőként nagy szerepe volt abban, hogy Ady Endre elnyerte a főváros irodalmi díját és egyengette mások között a fiatal Móricz Zsigmond irodalmi pályáját. Barátja volt Gyulai Pálnak, Mikszáth Kálmánnak, a kor számos kiválóságának. Tisza István támogatójaként két cikluson át (1910-1918) országgyűlési képviselő is volt. Nyitott szellemű, szociálisan érzékeny, európai műveltségű alkotóként tartják számon.

Műfordítói munkássága is jelentős, sok más között Goethe Faustjának mindkét részét lefordította, ezt a Nemzeti Színház színre is vitte.

Az 1948 utáni kommunista kultúrpolitika politikai, világnézeti okokból feledésre ítélte, de antológiákban továbbra is megjelentek versei, a rendszerváltozás óta pedig kiadták önéletrajzát, egy erdélyi kiadó megjelentette Honfoglalás című eposzát és a Magyar Rádió is több alkalommal foglalkozott munkásságával.


(MTI)
Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
J. S. Bach rajongott az orgonákért. Amikor eljátszotta legújabb műveit a hangszeren, hallgatósága mindig álmélkodva figyelte a mester virtuóz technikáját.
 
Aforizmák
„ Az ember, ha állat – rosszabb az állatnál."
Rabindranath Tagore
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ