Lengyel írók is részt vesznek az idei Margó Irodalmi Fesztiválon
Dátum: 2015. május 25., hétfő, 9:09

A kortárs magyar irodalom nagyjai mellett a lengyel tényirodalom három képviselőjét, Katarzyna Brejwót, Grzegorz Szymanikot és Lidia Ostalowskát is vendégül látja az idei Margó Irodalmi Fesztivál, amely június 3. és 7. között várja az érdeklődőket Budapesten.

Az immáron ötödik alkalommal megszervezett fesztiválon idén a Lengyelországban nagy népszerűségnek örvendő tényirodalom képviselői, a Gazeta Wyborcza riporterei, Katarzyna Brejwo, Grzegorz Szymanik és Lidia Ostalowska is jelen lesznek, akikkel június 3-án este lehet találkozni a fesztivál idei központjaként szolgáló Petőfi Irodalmi Múzeumban (PIM). Lidia Ostalowska Akvarellek című, magyarul a L'Harmattan Könyvkiadónál megjelenő riporterkötetét június 5-én mutatják be ugyanezen a helyszínen.

A Margó Irodalmi Fesztivál szervezőinek MTI-hez eljutatott összegzése szerint a lengyel riportirodalom képviselői remek érzékkel szedik darabokra, szórják szét, majd furcsa és meghökkentő módon illesztik megint össze a valóságot, új összefüggéseket, rejtett jelenségeket tárva így fel.

A fesztivál keretében a Dumaszínház Sántakutya című műsora különkiadással jelentkezik, amelyben a tíz éves Aegon Művészeti Díj kitüntetettjei mesélnek életükről, döntéseikről, alkotásról, válságról és sikerről. A június 4-i "igazmondó show" vendégei Barnás Ferenc, Csaplár Vilmos, Esterházy Péter, Spiró György és Péterfy Gergely lesznek.

A rendezvénysorozat hagyományainak megfelelően helyet kapott a programban az idei Aegon díjjal jutalmazott író önálló estje is, Péterfy Gergely A kitömött barbár című könyvéről június 5-én beszélget Winkler Nórával a PIM dísztermében.

Rendhagyó koncerttel készül a fesztiválra Harcsa Veronika, aki 20. századi magyar költők - többek között József Attila, Kosztolányi Dezső, Babits Mihály, Weöres Sándor és Nemes Nagy Ágnes - verseit énekli dzsesszkísérettel június 7-én a múzeum udvarán, az eseményen Térey János író-költő működik közre.

A fesztivál keretében estet tartanak a 15 évvel ezelőtt elhunyt Petri György tiszteletére is, akinek költeményeit június 5-én slammerek és költők - köztük Erdős Virág, Kemény István, Kukorelly Endre - értelmezik újra és gondolják tovább. A nagyszabású esemény zenei aláfestéséért a Bob és Bobék Orchestra felel.

A rendezvénysorozat fő programjának idén is az Irodalom Éjszakája ígérkezik: egyetlen este folyamán 22 író, többek között Nádasdy Ádám, Egressy Zoltán, Tóth Kinga, Kedves Tibor és Mán-Várhegyi Réka tart felolvasást Budapest belvárosának négy helyszínén.

Az első alkalommal 2011-ben megrendezett Margó Irodalmi Fesztivál 70 fellépőt felsorakoztató tavalyi programja több mint ötezer látogatót vonzott - olvasható az összegzésben.


(MTI)
Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
A L'Opinion című lap 1885.október 15-i számában megemlékezik a Hotel Drouot árveréséről (amely árverési csarnokot műfordítóink Drout-szállodának szoktak magyarítani), s elmondja, hogy mikor a szolga a kiállítási asztalra helyezett egy milói Vénust ábrázoló másolatot, harsány hangon kiáltotta a közönség felé:
 
J. S. Bach rajongott az orgonákért. Amikor eljátszotta legújabb műveit a hangszeren, hallgatósága mindig álmélkodva figyelte a mester virtuóz technikáját.
Aforizmák
„ Van, aki hosszan fejezi ki magát, hátha közben eszébe jut valami."
Feleki László
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ