Első alkalommal jelenik meg Csörsz István 40 éve írt regénye a Napkútnál
Dátum: 2015. december 9., szerda, 20:50

A Napkút Kiadó gondozásában jelenik meg Csörsz István négy évtizeddel ezelőtt írt és mindeddig kiadatlan Vesztesek című regénye, amelyet vasárnap mutatnak be Budapesten.

A kiadó MTI-hez eljutatott közleménye szerint az 1970-es évek elején három önálló kötettel is jelentkező szerző 1975-1976-ban egy tudományos-fantasztikus regényt is írt, azonban a kor kiadói főleg ideológiai okokból - a hivatalos álláspont szerint elképzelhetetlen volt, hogy 2020-ban, a regény cselekményének idején még létezzen a kapitalizmus - elzárkóztak a mára "irodalomkrónikai csemegévé" érett mű megjelentetésétől.

A Vesztesek hősei kelet-európai, bolgár és lengyel egyetemisták, pályakezdő tudósok, akiket nem szülőföldjükön képeztek ki, hanem Angliában, ahol a pszichológia újdonságaiban elmélyülve az emberi hang és emlékezet kutatásával foglalkoznak. Történetük barátságról, szerelemről, mesterekről és vetélytársakról, valamint tudományos vitákról szól, de legfőképp mégis a gyökértelenségről és saját múltjuk terheiről.

A regényt feszítő ellentmondásokat tovább növeli, amikor kiderül, hogy a fiatalok ösztöndíjukért és karrierjükért cserébe etikai kockázatokat is felvető feladatot kaptak, a titokzatos pszichiátriai kísérletek nyomán pedig egy szövevényes bűnügyi történet rajzolódik ki - olvasható a közleményben.

Az 1942-ben született Csörsz István 1967 óta publikál, 1971-től megszakításokkal szabadfoglalkozású író, előtte szakmunkásként, matrózként, műszerészként és fénymásolóként is dolgozott. Művei a tényirodalom és a nemzedéki vallomásos próza jegyeit mutatják, megrázó látleletet adva a társadalom peremén élő rétegekről.

Fő művei között tartják számon a Sírig tartsd a pofád (1971), Bocsánatos bűnök (1972), Visszakézből (1974), Elhagyott a közérzetem (1986), Pangala (2000) című írásokat. A Napkút Kiadónál 2014-ben jelent meg interjúkötete az 1956-os forradalom idején szolgáló katonákkal Viharjelzés címmel.

A Vesztesek bemutatója vasárnap este lesz a budapesti Nyitott Műhelyben, az eseményen S. Sárdi Margit irodalomtörténész és Csörsz Rumen István, az író fia fognak beszélgetni. A szerző egy 1999-ben készült video-önéletírás részletében fog mesélni a könyv keletkezésének körülményeiről.


(MTI)
Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Szomory Dezső szerette az embereket, de legalább annyira az állatokat. Volt egy gyönyörű macskája, amely, vagy inkább, aki minden tekintetben megkülönböztetett bánásmódot élvezett az író legénylakásában.
 
Miután Heltai Jenő nem kérhetett szabadalmat szellemes mondásaira, sűrűn érte az a „megtiszteltetés", hogy ötleteivel mások neve alatt találkozott.
Aforizmák
„ A kísértéstől egyféleképpen szabadulhatunk meg: ha megadjuk magunkat neki."
Oscar Wilde
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ