Gazdag programsorozattal készül a Magyar Írószövetség az 1956-os emlékévre
Dátum: 2015. december 30., szerda, 9:09

Gazdag programsorozattal, egyebek mellett konferenciák, középiskolai szavalóverseny, kiállítások, tehetségkutató pályázatok, versszínházi műsor és rendhagyó irodalomórák szervezésével készül az 1956-os forradalom 60. évfordulójára meghirdetett emlékévre a Magyar Írószövetség - mondta Szentmártoni János, a szervezet elnöke hétfőn Budapesten.

Hozzátette: a tervezett "kulturális akciókkal" a szélesebb közönség, elsősorban a diákság figyelmét szeretnék felhívni arra, hogy a forradalom szellemi előkészítőjeként milyen fontos szerepet játszottak az 1956-os eseményekben a magyar írók és az írószövetség.

A programok mellett egy interneten elérhető, "virtuális emlékszobát" is létrehoznak, amelynek segítségével gazdag dokumentum, kép- és hanganyagot böngészhetnek az érdeklődők. A Magyar Írószövetség tervezi továbbá különféle kiadványok, köztük 1956-os emlékalbum és irodalmi hangos könyvek megjelentetését is.

A szervezet a programok koordinálása érdekében szakmai emlékbizottságot hozott létre, amelynek tagja Szentmártoni János vezetése mellett Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, Kiss Gy. Csaba eszmetörténész, Erős Kinga kritikus és Salamon Konrád történész.

Lezsák Sándor a sajtótájékoztatón hangsúlyozta: 2016. október végén Írók a forradalomban címmel emléknapot szerveznek a Parlamentben a forradalmi események felelevenítésére, emellett a következő nyári lakiteleki műfordítói tábor témája az 1956-os forradalomnak a költészetben betöltött szerepe lesz.

Az egész éves megemlékezés egyik fő mondanivalója, hogy 1956 a világ első sikeres antikommunista forradalma volt, amely pár nap alatt megdöntötte a megszálló szovjet katonák által Magyarországra kényszerített politikai rendszert - emelte ki az eseményen Salamon Konrád.

Hozzáfűzte: fontos céljuk elősegíteni, hogy a fiatalok is megérthessék, mit jelentett szabadságharcosnak lenni, ezért pályázatok keretében igyekeznek rekonstruálni és megismertetni az elesett forradalmárok halálának körülményeit.

Kiss Gy. Csaba az eseményen arról beszélt, a bizottság munkájával szeretnének hozzájárulni, hogy az 1956-os forradalom emlékezete a magyar nemzeti identitásban központi helyet foglalhasson el.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Borogyin a híres orosz zeneszerző egyszer, amikor elment otthonról, egy cédulát tett az ajtajára ezzel a feírattal: „Egy óra múlva jövök haza."
 
Maurice Joxant-nak, Lautrec barátjának az a gondolata támadt, hogy Lautrecnek bizonyára örömet szerezne, ha kijárná neki a Becsületrendet.
Aforizmák
„ Az állatvilágot számos környezeti veszély fenyegeti. De legalább megkímélik a televíziótól."
Ismeretlen
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ