A 70 éves Szirtes Gábort és Szondi Györgyöt köszöntik az Írószövetségben
Dátum: 2016. március 24., csütörtök, 8:37

Szirtes Gábor irodalomtörténészt, kritikust, szerkesztőt és Szondi György József Attila-díjas költőt, műfordítót, bolgaristát és szerkesztőt köszöntik 70. születésnapja alkalmából március 24-én, csütörtökön a Magyar Írószövetség dísztermében.

A két kerek születésnap időbeni közelségén túl Szirtes Gábor és Szondi György életművét az a misszió erejű értékmentés és értékközvetítés is rokonná teszi, amelyet egy-egy karakteres és fontos könyvkiadó élén végeznek - mondta el az MTI-nek a Magyar Írószövetség elnöke, Szentmártoni János.

Hozzátette: Szirtes Gábor a Pro Pannonia kiadó vezetése mellett a 20. század irodalom- és művelődéstörténetének kiváló kutatója. 2008-ban jelent meg Két szólamban. Lovász Pál pályaképe című munkája, amely egy már-már elfeledett életműre hívta fel a figyelmet.

"Szirtes Gábor ezen kívül fáradhatatlan irodalomszervező, ő hívta életre tavaly a Baranya-megyei írócsoportunkat is" - fogalmazott Szentmártoni János. Az irodalomtörténész 2012-ben adott közre esszéiből, tanulmányaiból válogatást Ötnegyed címmel, 2015-ben pedig Rajnai Lászlóról szóló monográfiát jelentetett meg Dráma hősének jöttem a világra címmel.

Az Írószövetség elnöke szerint "ugyanígy irigylésre méltó energiájú irodalmi szereplő Szondi György is, aki egy nagy létszámú szerkesztőség munkáját viszi a hátán sokszor egyedül". Mint fogalmazott, Szondi György nem utolsósorban "kiváló műfordító és kultúrdiplomata is, aki nagyon sokat tett a magyar-bolgár irodalmi kapcsolatokért".

Szondi György 1999-től a Napút főszerkesztője, 2003-tól a Napkút Kiadó tulajdonosa és vezetője. Bulgáriában Djord Szondi néven jelennek meg bolgár nyelvű versei, írásai, kötetei. Munkásságáért 2015-ben József Attila-díjat kapott, és ugyanebben az évben neki ítélték a bolgár Arany évszázad-díjat is.

Az ünnepelteket a nyilvános eseményen Albert Zsuzsa író, költő és Vincze Ferenc író fogja köszönti. Szirtes Gáborral és Szondi Györggyel az esten Csontos János író, költő beszélget, közreműködik Miskolczi Anita (gordonka), Narihito Mukeda (zongora), Devich Benedek (nagybőgő) és Lázár Balázs színművész.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Egyik hazai körútján Caruso néhány ezer lírát utaltatott át magának egy kisváros postahivatalába. Amikor a címére érkezett pénzért jelentkezett, az akkurátus postamester sehogy sem volt megelégedve az énekes személyi igazolványaival.
 
Egyszer azt kérdezte egy lord G.B.Shaw-tól: – Igaz, hogy az ön apja szabó volt? – Igaz! – felelte az író. – Akkor miért nem lett ön is szabó?
Aforizmák
„Egy eszme nem felelős azokért, akik hisznek benne."
Don Marquis
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ