A költészet napja - Különleges programokkal ünnepelnek Zala megyében
Dátum: 2016. április 6., szerda, 11:09

Irodalmi előadóestekkel és különleges programokkal ünneplik a költészet napját Zala megyében: Zalaegerszegen maratoni versolvasást, Nagykanizsán vers- és prózamondó versenyt szerveznek.

A rendezvénysorozat Zalakaroson, az Igricek Együttes közreműködésével tartott verses-zenés műsorral kezdődik el április 8-án.

A zalai megyeszékhelyen április 9-én adják át a Vers - Tér - Kép címmel meghirdetett költészeti pályázat díjait a Keresztury Dezső Városi Művelődési Központban (VMK). Az irodalmi est folytatásaként bemutatják a Tarantella című színházi előadást Kaj Ádám rendezésében: a 19. század elején, egy dunántúli birtokon játszódó képzeletbeli történet Dukai Takách Judit költőnő és Lónyai Erzsébet - Psyché - találkozását meséli el. A költőnőt Bilicsi Mónika személyesíti meg, Psziché - a cigány-grófnő - szerepében pedig Vámos Vicát láthatja a közönség.

A költészet napján - április 11-én - reggel nyolc órakor maratoni versolvasás kezdődik a Dísz téren található Díszpinty Gasztro Bárban. A Keresztury VMK Családi Intézetének szervezésében a város polgárai - köztük közszereplők, költők, művészek, sportolók - olvassák fel kedvenc verseiket. A szervezők a kezdeményezéssel azt szeretnék elérni, hogy a 21. században - amikor már szinte mindenki laptoppal, tablettel, okostelefonokkal járkál - az emberek újra elővegyék a versesköteteket.

A civil szervezetek (Pro Zalaegerszeg Kulturális Egyesület, a Zalaegerszeg Barátai Egyesület és a Női Szalon) a Városi Hangverseny- és Kiállítóteremben is tartanak költészetnapi rendezvényt: a közönséget Dinnyés József zeneszerző, énekes A templomok lázadása című előadására várják.

Nagykanizsán a Kanizsai Kulturális Központ Emlékezni, látni, megnevezni és sohasem félni címmel hirdette meg a Nagy Gáspár (1949-2007) versmondó versenyt. Az általános iskolák felső tagozatosai és a középiskolások egy-egy Nagy Gáspár verssel, prózával, vagy prózarészlettel és egy szabadon választott 20. századi magyar költő művével készülnek a versenyre - mondta el Kovácsné Mikola Mária igazgató az MTI-nek.

A versenyt április 11-én rendezik meg a Hevesi Sándor Művelődési Központban. A program nyitányaként a résztvevők a Deák téren megkoszorúzzák a Kossuth- és József Attila-díjas költő, prózaíró emléktábláját.

Hévízen április 10-én, vasárnap Márai Sándor (1900-1989) születésének évfordulója alkalmából A csodáról. címmel tartanak irodalmi estet. Keszthelyen a költészet napján a Balaton Színház Simándy termében emlékeznek meg az író, költő újságíró életútjáról: Csányi Zoltán előadásának címe Éltem egyszer én, Márai Sándor.

A költészet napját 1964 óta minden évben József Attila (1905-1937) születésnapján, április 11-én tartják.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Szép Ernőhőz, a neves íróhoz bekopogott egy fiatalember. – Művész úr – mondta alázatos hangon – nemrég elküldtem önnek a novellámat. Tudja, azt az igen eredeti témájú novellát! Méltóztatott már elolvasni?
 
Az évek senki fölött sem múlnak nyomtalanul, s egyre gyakrabban fordul elő, hogy kisebb-nagyobb panaszokkal föl kell keresniük az orvost. Így tett Dobsa Sándor is, aki az idősebbek számára egyet jelent a Stúdió 11-gyel, s kiváló zongorakísérőként a fiatalok előtt sem ismeretlen.
Aforizmák
„ Ha valaki alacsony, azon nincs mit nevetni. Amíg talpazatra nem áll."
Ancsel Éva
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ