Több mint 400 program a 23. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon
Dátum: 2016. április 13., szerda, 9:12

Mintegy hétezer négyzetméteren dedikálásokkal együtt több mint 400 programmal, mintegy 200 új kötettel és 600 résztvevő szerzővel, tudóssal és művésszel várja az érdeklődőket április 21. és 24. között a 23. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál, amelynek díszvendég országa Szlovákia lesz - mondta el Keresztury Tibor, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének (MKKE) igazgatója kedden Budapesten.

Hozzátette: a fesztivál helyszínét adó Millenáris park négy napra Európa legnagyobb könyvesboltjává változik, ahol a látogatók a kiadók mellett 24 ország, köztük két évtized szünet után Csehország standjával is találkozhatnak.

A könyvpiaci és könyvtáros szakmai alkalmak, író-olvasó találkozók, zenés előadások, filmvetítések és kiállítások mellett a korábbiakhoz képest idén több társadalomtudományi kérdéseket feldolgozó beszélgetés is szerepel a programok között - emelte ki Keresztury Tibor, aki hangsúlyozta: a fesztivál fő célja a rendkívül igényes és nívós magyar olvasóközönség megszólalítása.

A korábbi évekhez hasonlóan idén is megrendezik az ország független könyvesboltjainak sokszínűségét ünneplő Kis Könyves Éjt, valamint idén is várja a családosokat a fesztivál legnépszerűbb helyszínének számító Gyerek(b)irodalom szekció. A fesztivált a hagyományokhoz híven a Születésnapi Irodalmi Szalon zárja, ahol idén mások mellett Bodor Ádámott, Bereményi Gézát és Spiró Györgyöt is köszöntik.

"Bár közel élünk egymáshoz, nagyon kevéssé ismerjük egymást" - fogalmazott Miroslava Vallová, a Szlovák Irodalmi Információs Központ vezetője, aki szerint a könyv és az olvasás a legjobb eszköz egymás kultúrájának mélyebb megismerésére.

A fesztiválra 18 kiadó gondozásában jelennek meg szlovák szerzők művei magyar fordításban. A 33 kötet között történelmi és irodalomtörténeti munkák, kortárs regények, próza és költészeti antológiák, gyerekkönyvek, valamint egy irodalmi szakácskönyv is szerepel. Emellett hat irodalmi folyóirat - a Lettre, a Jelenkor, a Kalligram, a Látó, az Irodalmi Szemle és az OPUS - ad közre mellékletet a szlovák díszvendégségre készülve.

Miroslava Vallová hozzáfűzte: a fesztiválon 40 szlovák szerző vesz részt, és több mint 50 programmal várják az érdeklődőket Szlovákia díszvendégsége alkalmából.

Hushegyi Gábor, a budapesti Szlovák Intézet vezetője a sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: Szlovákia olyan nyitott és modern országként fog megjelenni a könyvfesztiválon, ahol természetes a kulturális és nyelvi sokszínűség.

A fesztivál díszvendég írója idén a norvég Jostein Gaarder lesz, aki április 22-én az Etika a jövőért címmel a globális felmelegedés veszélyeiről tart előadást - mondta el Kőrössi P. József, a szerző műveit magyarul megjelentető Noran Libro Kiadó vezetője. A kiadó az író legújabb, Anna világa című regénye mellett a Sophie világa és a Kártyák titka című Gaarder-köteteket is újra megjelenteti a fesztivál alkalmából.

Immáron 16. alkalommal rendezik meg az Európai Elsőkönyvesek Fesztiválját, amelyre idén 18 országból érkeznek tehetséges fiatalok - mondta el az eseményen Karádi Éva, a Lettre folyóirat főszerkesztője, aki kitért arra is, hogy az Európai Írótalálkozó résztvevői egyebek mellett idén az irodalmi díjak és pályázatok szerepéről, a siker és az irodalmi kvalitás összefüggéseiről fognak beszélgetni.

A sajtótájékoztatón Kovács Eszter, a Pozsonyi Pagony főszerkesztője a gyermek- és ifjúsági irodalom trendjeiről beszélt. Mint fogalmazott, a magyar gyerekkönyv kiadás a 2000-es évek elején kapott újra lendületet, mára pedig mind a témaválasztás bátorsága, mind az illusztrációk minősége terén elérte a nemzetközi színvonalat.

A 23. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivált április 21-én Balog Zoltán emberi erőforrás miniszter és Marek Madaric szlovák kulturális miniszter nyitja meg.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Jászai Mari vidéken vendégszerepelt. A partnere csapnivalóan gyenge színész volt. Jászai a próbán küzdött vele, tanította, magyarázott neki – eredménytelenül.
 
A L'Opinion című lap 1885.október 15-i számában megemlékezik a Hotel Drouot árveréséről (amely árverési csarnokot műfordítóink Drout-szállodának szoktak magyarítani), s elmondja, hogy mikor a szolga a kiállítási asztalra helyezett egy milói Vénust ábrázoló másolatot, harsány hangon kiáltotta a közönség felé:
Aforizmák
„ Ne aggódj, ma nem jön el a világvége. Ausztráliában már holnap van. "
Charles Schultz
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ