Könyvfesztivál - A Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál
Dátum: 2016. április 20., szerda, 12:10

Április 21-én, csütörtökön nyitja meg kapuit a 23. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál a Millenárison. A könyv és a szerzői jogok április 23-i világnapjához (Shakespeare és Cervantes halálának napjához) időzített kiállítás és vásár április 24-ig várja az érdeklődőket. A díszvendég író a norvég Jostein Gaarder, a díszvendég ország Szlovákia lesz. Az MTVA Sajtó- és Fotóarchívumának összeállítása a fesztiválról:

A magyar könyvkultúra legrangosabb nemzetközi eseményévé vált találkozó bemutatkozási lehetőséget biztosít az íróknak, üzletkötési és szellemi fórumot a szakmának, a magyar és külföldi könyvkiadóknak, könyvkereskedőknek, könyvtárosoknak és könyvrajongóknak. Idén is több mint 30 ország - köztük két évtized szünet után Csehország - állít standot, valamint több mint 400 program, mintegy 200 új kötet és 600 szerző, író, tudós és művész várja az érdeklődőket. A látogatottság évek óta magas, az 50-60 ezer látogató csaknem 50 ezer kötet, köztük több száz újdonság közül válogathat. A rendezvény sajátossága, hogy az európai könyvvásárok gyakorlatától eltérően a kiállított könyvek a helyszínen meg is vásárolhatók, a Millenáris e négy nap alatt Európa legnagyobb könyvesboltjaként működik.

A budapesti könyvfesztivál ötlete már 1990-ben felvetődött, a megrendezésről szóló együttműködési megállapodást 1993 szeptemberében írta alá a Frankfurti Könyvkiállítás és Könyvvásár Igazgatósága, valamint a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése (MKKE). Az I. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál 1994. április 23-án nyílt meg a Budapest Kongresszusi Központban, a nagy érdeklődésre való tekintettel 2008 óta a Millenáris parkban rendezik meg.

A könyvpiaci és könyvtáros szakmai alkalmak, író-olvasó találkozók, zenés előadások, filmvetítések és kiállítások mellett a korábbiakhoz képest idén több társadalomtudományi kérdéseket feldolgozó beszélgetés is szerepel a programok között, valamint többek között folytatódik a csaknem 3000 könyvtárost megmozgató Könyvtáros Klub program is. Az idei fesztivál érdekessége, hogy a fesztiválra új külsőben jelenik meg Szabó Magda önéletrajzi ihletésű, Für Elise című regénye. A kötet az írónő születésének jövő évi centenáriuma alkalmából a Jaffa Kiadó által indított húszkötetes életműsorozat ötödik darabja.

A fesztivál hagyományos rendezvénye a tizenhatodik alkalommal megrendezendő, a kontinens 17 országából érkező tehetséges pályakezdő prózaírók Európai Elsőkönyvesek Fesztiválja, amelyen ebben az évben Magyarországot Totth Benedek képviseli. A könyves seregszemléhez csatlakozik a független könyvesboltok Kis Könyves Éj elnevezésű rendezvénye április 22-én. A fesztivál látogatóit záráskor szervezett sétaúttal kísérik el az éjjel is nyitva tartó, irodalmú profilú könyvesboltokba. A négynapos eseménysorozat egyik leglátogatottabb helyszíne várhatóan most is a Gyermek(b)irodalom lesz, ahol a legkisebbeket a könyveken kívül egyéb színes programok is várják. Diákcsoportok számára Irodalom jelmezben címmel rendeznek jelmezes vetélkedőt.

A díszvendéget megillető Budapest Nagydíjat a fesztivál nyitó napján Jostein Gaarder norvég író kapja, akinek az Anna világa című regénye a napokban jelent meg, de újra kiadták a Sofie világa és A kártya titka című kötetét is. E két műve mellett A narancsos lány, A történetárus és a Karácsonyi rejtély is nagy sikert aratott korábban a magyar olvasók körében.

A fesztivál zárásaként adják át az év hangoskönyves hangja díjat, valamint a Budai Díjakat (ez utóbbi kitüntetést, amelyet 1994 óta osztanak ki a könyvszakmai rendezvényen, minden évben az oktatást leghatékonyabban szolgáló könyvek kaphatják meg). Az utolsó napon a jubiláló alkotók tiszteletére születésnapi irodalmi szalont rendeznek, ahol idén mások mellett Bereményi Gézát, Bodor Ádámot és Spiró Györgyöt köszöntik.

Az elmúlt években a fesztiválon díszvendég országként mutatkozott be Ausztria, Csehország, Franciaország, Izrael, Kanada, Lengyelország, Németország, Olaszország, Oroszország, Spanyolország, Kína, Románia, a skandináv országok, Svájc, 2011-ben - Magyarország uniós elnökségének tiszteletére - rendhagyó módon az Európai Unió 27 tagországa, 2014-ben pedig Törökország. Tavaly nem egy adott ország könyvkultúráját, hanem a magyar könyvkultúra, a szervezett magyar könyvpiac 220 éves jubileumát ünnepelték. 1795-ben jött létre ugyanis a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének jogelődje, a Pesti Könyvárusok Grémiuma (hivatalos nevén: Pester Buchhändler Gremium), Európa második legrégebbi civil könyvkiadói társasága. Idén a díszvendég ország Szlovákia, a szlovák kultúra, könyvkiadás és kortárs irodalom lesz.

A könyvfesztivál eddigi díszvendégei, illetve az 1995-ben alapított Budapest Nagydíjjal kitüntetett írói, költői voltak: 1995 - az osztrák Ernst Jandl, 1996 - a magyar születésű izraeli Ephraim Kishon (Kishont Ferenc), 1997 - a Nobel-díjas magyar Kertész Imre (akinek temetése a fesztivál idején, 22-én lesz a Fiumei úti Nemzeti Sírkertben), 1998 - az indiai születésű angol Salman Rushdie, 1999 - az orosz Viktor Jerofejev, 2000 - a lengyel Slawomir Mrozek, 2001 - a francia Robert Merle, 2002 - az angol Lawrence Norfolk, 2003 - a Nobel-díjas perui Mario Vargas Llosa, 2004 - a Nobel-díjas német Günter Grass, 2005 - a brazil Paulo Coelho, 2006 - a spanyol Jorge Semprún, 2007 - az olasz Umberto Eco, 2008 - az amerikai Bret Easton Ellis, 2009 - az orosz Ljudmila Ulickaja, 2010 - az izraeli Ámosz Oz, 2011 - a svéd Per Olov Enquist, 2012 - az olasz Claudio Magris, 2013 - a francia Michel Houellebecq, 2014 - a finn Sofi Oksanen, 2015 - az amerikai Jonathan Franzen.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Ludwig van Beethoven és Johann Wolfgang Goethe 1807-1808 táján együtt üdültek Karlsbadban. A zseniális zeneköltő és a költőzseni összebarátkoztak, s gyakran indultak együtt kocsikirándulásra.
 
G. B. Shaw híres volt szarkasztikus megjegyzéseiről. Egy alkalommal régi hölgyismerőse panaszkodott az írónak:
Aforizmák
„Másként illatozik a széna a szerelmeseknek, és másként a lónak."
Stanislaw Jerzy Lec
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ