Könyvfesztivál - Falusi Márton és Vasy Géza esszéköteteivel jelentkezik a Nap Kiadó
Dátum: 2016. április 21., csütörtök, 11:10

Falusi Márton és Vasy Géza a népi irodalmi hagyománnyal foglalkozó esszéköteteivel, Németh László művelődéspolitikai írásaival, valamint Tánczos Vilmos néprajzkutatónak a csíksomlyói búcsú népi vallásosságáról írt tudományos művével jelentkezik a Nap Kiadó a 23. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál alkalmából.

Sebestyén Ilona, a kiadó vezetője az MTI-nek elmondta: három kötet jelenik meg az 1999-ben indult Magyar esszék sorozat részeként, köztük Falusi Márton József Attila-díjas költő és szerkesztő Műtücsök opál mezőkön című tanulmányválogatása. Az eredetileg jogi végzettségű szerző újszerű módon nyúl a népi költészethez, írásaiban a posztmodern nyelvezet lép kapcsolatba a népi irodalmi hagyománnyal.

A kötetben nagyobb lélegzetű tanulmányok követik egymást három ciklusba rendezve, az utolsó részben különös fénytörésben írt irodalmi portrékat olvashatnak az érdeklődők, többek között Nagy Lászlóról és Sinka Istvánról is - emelte ki Sebestyén Ilona.

A szintén József Attila-díjas Vasy Géza 2014-ig született írásaiból válogat Az irodalom: nélkülözhetetlen című kötet, amelyről szólva Sebestyén Ilona hangsúlyozta: a Magyar Írószövetség egykori elnöke olvasmányos stílusban értekezik egyebek mellett a közéletiség és az irodalomtörténet kapcsolatáról, így például a falu metamorfózisáról az 1950-es és 1960-as évek költészetében, de kitér az ezredforduló népiességére, valamint az irodalmi értékrend változásaira is.

Külön ciklusban elemzi Vasy Géza kedves szerzője, Illyés Gyula életművét, majd rövidebb áttekintéseket kínál a népi irodalmi hagyomány számos jelentős alakjáról, többek között Ágh Istvánról, Bertha Bulcsúról, Marsall Lászlóról és Sánta Ferencről is - tette hozzá Sebestyén Ilona.

A könyvfesztiválra jelenik meg a Nap kiadó gondozásában a Németh László művelődéspolitikai írásaiból válogató Két kultúra között című összeállítás második kötete. A kiadványban több olyan nagyhorderejű írás is szerepel - például a Ha én miniszter lennék című esszé -, amely a rendszerváltozás előtti cenzúra miatt mindössze egyszer jelenhettek meg kötetben.

Sebestyén Ilona szerint a kötet esszéi rendkívül időszerűek napjaink közoktatással kapcsolatos vitái miatt, mint fogalmazott, jó volna, a vitatkozó felek visszanyúlnának Németh László gondolataihoz. A kötetben szereplő írásokat Monostori Imre válogatta és gondozta.

A kiadó kínálatát gazdagítja Tánczos Vilmos kolozsvári magyar néprajzkutató Csíksomlyó a népi vallásosságban című, számos fotóval illusztrált és rengeteg adattal szolgáló tudományos igényű műve is. A kötet a szerző legújabb kutatásait adja közre, amelyek megmutatják, hogy Csíksomlyó a katolikus székelyek és moldvai csángók hagyományos búcsújáróhelyéből miként alakult át turisták tömegei által látogatott helyszínné, felekezeti hovatartozástól függetlenül a teljes magyarság zarándokhelyévé - mondta el Sebestyén Ilona.

A Nap Kiadó új esszéköteteit péntek délután mutatják be a szerzők, valamint Gróh Gáspár és Monostori Imre szerkesztők jelenlétében a Millenáris parkban.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Szomory Dezső szerette az embereket, de legalább annyira az állatokat. Volt egy gyönyörű macskája, amely, vagy inkább, aki minden tekintetben megkülönböztetett bánásmódot élvezett az író legénylakásában.
 
A híres amerikai írónő, Dorothy Parker nyilatkozta egyszer: – Szeretem a martinit, de legfeljebb kettő pohárral.
Aforizmák
„ A kor csak akkor számít, ha sajt vagy."
Helen Hayes
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ