Könyvfesztivál - Mesekönyvek és ifjúsági regények a Pozsonyi Pagony kínálatában
Dátum: 2016. április 24., vasárnap, 16:19

A Pozsonyi Pagony hat új mesekönyvvel készült a 23. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválra, a Tilos az Á Könyvek között pedig öt ifjúsági regény látott napvilágot.

Mint a köteteket bemutató közleményükben írják, Kiss Ottó Léghajó a Bodza utcában című könyvében - amelyhez Kárpáti Tibor készített rajzokat - a kövérkés Dodi és a magas, vékony Szálka kincset keresnek a Bodza utcában. Építenek egy tutajt, léggömbökből léghajót eszkábálnak, meghódítják a földet, a vizet és a levegőt. Magyari Péter Bence és a türkiz Nabu című, Lanczinger Mátyás rajzaival megjelent mesekönyvének főhőse egy harmadik osztályos kisfiú, akitől Nagy Pelva nevű ellensége elvette Nabut, a szuperhőst. Kolozsi Angéla meseregényében pedig a birodalommal és alattvalókkal nem rendelkező Bódog királyfi és a varázsolni nem tudó Szomorilla tündér története kel életre Szalma Edit festői képeivel.

Harcos Bálint Szofi bújócskázik című új kötetében, amelyet Cristina Quiles illusztrált, Szofi piknikezni indul a mamájával az erdőbe. Bartos Erika Bogyó és Babóca virágai című meséjében Babóca virágokat ültet, és amíg meglátogatja rokonát, Bogyó gondoskodik a tulipánokról. A Most én olvasok! sorozat következő részében Milu, Kamilla, Bátor és Buci az indiánok közé utaznak, hogy megvédjék a dakota törzset a krík támadásától. Finy Petra Milu az indiánok között című történetét Pásztohy Panka illusztrálta.

A Tilos az Á Könyvek 12+ kategóriájában jelent meg Molnár T. Eszter Egy majdnem normális család 1. - Stand up! című regénye, amely a család fontosságáról és a kusza barátságokról szól, valamint arról, hogy kicsit mindannyian különcök vagyunk. Szakács Eszter A Szelek Tornya című könyvében a tizenöt éves Mira, hogy megszabaduljon zaklató osztálytársaitól, felmászik a lakótelepükön álló építkezési terület darujára. A kitörő viharban megcsúszik és lezuhan, de mielőtt szörnyet halna, egyik üldözője griffé változva megmenti az életét. Mirát ugyanis a Moirák kiválasztották egy titkos feladatra: kapuőre lesz az Olümposz nevű bolygónak.

Szintén 12 éven felülieknek szól James Dawson Fiúnak lenni című könyve Spike Gerrell illusztrálásával, Binder Natália fordításában. A kötetben szó esik arról, hogyan lehet túlélni az osztálytársak hülyeségeit, a lányokkal való ismerkedést, az első szexet, a pattanásokat. Őszintén beszél a pornóról és a média által közvetített irreális női és férfi testképről, a bántalmazásról és a határokról, ahol meg kell állni.

Hayley Long Lánynak lenni című írása Gemma Correll illusztrációival, Binder Natália fordításban olvasható. A szerző a szőrtelenítéstől a biztonságos szexen át a bántalmazásig mindenre kitér, amit egy kamasz lánynak tudnia kell. Erősíti az önbizalmat, megemlít sok sikeres nőt és magabiztosságra buzdít.

A 16+ kategóriában jelent meg Louise O Neill Örökké a tiéd című regénye, amely egy kitalált világban játszódik: az ottani iskolákban a lányokat csak arra tanítják meg, hogyan tudnak örömet szerezni a férfiaknak, miután kikerültek a való életbe. A végzős év után a legmagasabb értékelést kapó lányok házastársakká válhatnak, elsődleges funkciójuk fiút szülni, a férjüknek készségesen engedelmeskedni és sohasem mondani nemet, de a többiek jövője is kegyetlen.

A Tilos az Á Könyvek új szerzői, köztük Szakács Eszter és Molnár T. Eszter szombaton mutatkoznak be a nagyközönségnek a könyvfesztiválon. Szintén szombaton mutatják be a Millenáris parkban a Léghajó a Bodza utcában és a Bence és a türkiz Nabu című könyveket. A Szofi bújócskázik, a Bódog és Szomorilla, valamint a Milu az indiánok között című könyvek bemutatóját vasárnap tartják.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Az Isteni színjáték tengernyi szereplőjéből és fordulatos eseményéből is kitűnik, hogy Dante emlékezőtehetsége rendkívüli volt. Erről a csodálatos memóriáról egy szerény, de frappáns történet is beszámol.
 
Maurice Joxant-nak, Lautrec barátjának az a gondolata támadt, hogy Lautrecnek bizonyára örömet szerezne, ha kijárná neki a Becsületrendet.
Aforizmák
„ Ha barátaim félszeműek, akkor profilból nézem őket."
Joseph Joubert
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ