Könyvhét - Átadták a Szép Magyar Könyv 2015 verseny díjait
Dátum: 2016. június 11., szombat, 9:22

Átadták a Szép Magyar Könyv 2015 verseny díjait a 87. Ünnepi Könyvhét és a 15. Gyermeknapok nyitónapján, csütörtökön a Petőfi Irodalmi Múzeumban (PIM).

A gyermekkönyvek kategóriájában oklevéllel ismerte el a zsűri Danny Bain Ez nem az apu hangja! (Betűtészta), Laik Eszter Abszurd, bravúr, celeb (Móra), a Miért nem tudnak a fák járni? - Erdélyi cigány népmesék (Gutenberg), Petőfi Sándor Arany Lacinak (Scolar) és Emanuel Schikaneder - Jeli Viktória A varázsfuvola (Pozsonyi Pagony) című köteteket.

Az ismeretterjesztő kiadványok között oklevélben és Antall József-emlékdíjban részesült Nyáry Krisztián Merész magyarok (Corvina), valamint A holokauszt és a családom (Park) című könyvek.

A tudományos művek, szakkönyvek, felsőoktatási kiadványok kategóriában díjat kapott Szabó Levente Bán Ferenc építészete (Terc).

A zsűri a szépirodalmi és ifjúsági könyvek kategóriájában Orosz István Sakkparti a szigeten (Borda Antikvárium) című művét díjazta, Patrick Modiano Nászút (Tarandus) és Szabó Imola Julianna Kinőtt szív - Felnőttmesekönyv (L Harmattan) című kötetét oklevélben részesítette.

A művészeti könyvek és albumok kategóriában Sümegi György 1956 plakátjai című kötete (Corvina) nyerte a zsűri díját és Áder János köztársasági elnöki különdíját, Ferkai András KÖZTI66 - Egy Tervezőiroda története I-II. című könyve Tarlós István főpolgármesteri különdíjában és a zsűri díjában is részesült. Kovalovszky Márta magánkiadásban megjelent Vereczkey Szilvia című kötete a zsűri díját érdemelte ki. Vágó Ádám A Kárpát-medence ősi kincsei (Kossuth) című könyvéért Orbán Viktor miniszterelnöki különdíját és oklevelet vehetett át. Tamás László-emlékdíjban és oklevélben részesült London Katalin Idő-portrék (Kossuth), oklevelet kapott Kaiser Ottó A magyar népművészet 1000 csodája című albuma.

A bibliofil és speciális kiadványok között Völsunga Saga A völsungok története (Corvina) című kötetének ítélt oklevelet a zsűri.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) különdíját kapta Remsey Dávid, Borbáth Péter Sündör és Niru (Csimota) című könyvének illusztrációjáért; Dancsák Attila, Emiel Lamers Kortárs építészet Magyarországon (Terc) című könyvének tipográfiai megformálásáért; Vágó Ádám A Kárpát-medence ősi kincsei (Kossuth) című kötet tervezésért, megformálásáért.

Az Agóra Veszprém Városi Művelődési Központ látogatóinak szavazata alapján Vágó Ádám közönségdíjban részesült A Kárpát-medence ősi kincsei kötetért.

A verseny zsűrijének elnöke Fodor Péter, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár (FSZEK) Központi Könyvtárának főigazgatója, tagja Gál Katalin, Szabó Tünde és Lafferton Kálmán a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése (MKKE) elnökségének megbízásából, valamint Köböl Vera tipográfus és könyvtervező, Környei Anikó tipográfus és Barka Ferenc grafikusművész volt.

Az Emmi különzsűrijét Gyárfás Gábor grafikusművész, Molnár Gyula tervező-grafikusművész, Molnár Kálmán tervező-grafikusművész és Szepes Lászlóné művészettörténész alkotta.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Molnár Ferenc hajnalban hazafele tartva, Jacobi Viktor ablakából a Jacobi Szibill című művében a később legnépszerűbbé vált Kis Petrovom című dal melódiáját hallotta.
 
A híres debreceni komikus az ország másik végében szerepel. Szünetben bemegy az öltözőjébe egy felhevült anya a lányával, és lelkesen mondja:
Aforizmák
„ Egy kiadó felkért, hogy írjak könyvet a festészeti eljárásokról. Megírtam. Mialatt dolgoztam rajta, megtanultam festeni."
Salvador Dali
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ