Augusztus 16-án temetik Oláh János költőt
Dátum: 2016. agusztus 5., péntek, 20:57

A Farkasréti temetőben augusztus 16-án 14 óra 30-kor temetik Oláh János József Attila-díjas költőt, aki életének 74. évében, hosszas betegség után hunyt el július 25-én.

Oláh János költőt, írót és szerkesztőt római katolikus szertartás szerint helyezik végső nyugalomra, érte és szeretteiért a temetését követő napon, augusztus 17-én 16 órakor mondanak szentmisét a máriaremetei Kisboldogasszony-bazilikában - közölte a család az MTI-vel.

Oláh János 1942. november 24-én Nagyberkiben született. Az ELTE magyar-népművelés szakán 1966-ban szerzett diplomát, majd 1971-1972-ben elvégezte a Testnevelési Főiskola edzőképző szakát is. Irodalmi pályája a legendás Kilencek alkotócsoport, 1969-es Elérhetetlen föld című antológiájában indult, majd a Remetei Kéziratok című irodalmi és művészeti periodika kiadója, a Kézirat Kiadó vezetője volt, 1994-től a Magyar Naplót igazgatta, de kulcsszerepet játszott a közmédia együttműködésével eddig hat alkalommal megrendezett, Versmaraton című költészet napi rendezvény szervezésében is.

Főbb művei közt tartják számon a Fordulópont, a Visszatérés, a Jel, Az őrült, a Nagyító fény, a Vérszerződés, valamint a Por és hamu című köteteit.

Munkásságáért 1994-ben József Attila-díjjal, 2004-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjével, 2012-ben Márai Sándor-díjjal, míg 2014-ben Babérkoszorú-díjjal tüntették ki. 2013-ban a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) Irodalmi Tagozatának rendes tagjává választották.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Alexandre Dumas egyik leghíresebb regénye A három testőr. A regényben címe ellenére mégis négy testőr szerepel: Athos, Porthos, Aramis és D'Artagnan. Egy olvasó meg is írta Dumas-nak, hogy a regény címében tévedett, mire az író így válaszolt:
 
Volt idő, amikor egyes színházak szinte versengtek egymással abban, hogy melyikük tud hosszabb előadást tartani.
Aforizmák
„ A tehetséges gyermekek szülei hisznek az örökléstanban."
George Bernard Shaw
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ