Kiállítás nyílik Szabó Magda színházáról az OSZMI-ban
Dátum: 2017. július 5., szerda, 7:56

Kamarakiállítás nyílik "Szorítom élő neszeit e világnak" - Szabó Magda színháza címmel a száz éve született Szabó Magda író emlékére a PIM-Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézetben (OSZMI).

A tárlatot július 11-én Lengyel György rendező nyitja meg a Krisztina körúti OSZMI-ban. A kiállítás július 5-től már látogatható, és október 31-ig várja az érdeklődőket - olvasható a PIM-Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet MTI-hez eljuttatott közleményében.

Mint írják, Szabó Magda vallomása szerint színműírói pályája dédapja, Várady-Szabó Lajos vászonkereskedéséből indult. A bolt bezárása és a napi házi istentiszteletet után "mindenkinek át kellett öltöznie a korai vacsorához, mert megkezdődött vagy egy felolvasó est, vagy valami amatőr színházi produkció, vagy házikoncert" - idézik a Film, Színház, Muzsika 1983. november 5-i számából.

Szabó Magda első színdarabját Disznótor című regényéből írta - a Kígyómarást a Jókai Színház mutatta be 1960-ban.

Az 1970-es, 1980-as években történelmi drámáival - Kiálts, város! (1973), Az a szép, fényes nap (1976), A meráni fiú (1980), A csata (1982), Béla király (1983) aratott sikert.

A Madách Színházban 1977-től évekig játszották a Régimódi történet című családregényéből készített színpadi adaptációját.

Eredeti művei mellett gyerekkönyvéből bábdarab - Tündér Lala, 1969 -, regényeiből zenés és prózai színpadi művek - Az ajtó, 2005, Abigél, 2008, Bárány Boldizsár, 2010 - születtek.

A kamarakiállítás nemcsak Szabó Magda színházi életművét mutatja be, a legfontosabb bemutatók nyomán színházművészetünk elmúlt hat évtizedének jellegzetes törekvései is körvonalazódnak - olvasható a közleményben.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
A L'Opinion című lap 1885.október 15-i számában megemlékezik a Hotel Drouot árveréséről (amely árverési csarnokot műfordítóink Drout-szállodának szoktak magyarítani), s elmondja, hogy mikor a szolga a kiállítási asztalra helyezett egy milói Vénust ábrázoló másolatot, harsány hangon kiáltotta a közönség felé:
 
Jávor Pál nemcsak a színpadon és a filmekben szeretett mulatni, hanem a szabad idejében is. Még fiatal színész volt, amikor egy éjjel az egész havi fízetését elszórakozta.
Aforizmák
„Fucsik azt mondta: Emberek, legyetek éberek! Én meg azt mondom: Éberek, legyetek emberek!
Szász János
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ