Csütörtök esték a Szépművészeti Múzeumban
Dátum: 2005. november 15., kedd, 11:25
Csütörtök este különleges programokkal várja a látogatókat a Szépművészeti Múzeum. Az este 10 óráig nyitva tartó intézmény Múzeum + (plusz) elnevezésű programsorozatának témái az aktuális időszaki kiállításokhoz kötődnek.

November 17. (csütörtök)

Különleges Múzeum+ program (Barokk Csarnok):

19.00 Erotika a népmesében – Vendégünk Berecz András mesemondó, néprajzkutató

20.00 Ifjú művész a világhír kapujában: Oláh Cumó Árpád jazz-zongorista

Jazz Szalon (Márvány Csarnok):

18.00-tól vendégünk Kuzbell Péter (szaxofon) és Szeverényi Mátyás (gitár)

Találkozás a műtárgyakkal:

18.30         Személyes találkozás az „Átváltozások” szövött kárpit-kiállítás magyar alkotóival

19.30         Itt jövünk sorban, hogy megvédjük őt….  –  találkozás az óegyiptomi varázsbottal –  Előadó: Dr. Liptay Éva

21.00         A nő – tárlatvezetés a Gaston Lachaise kiállításon – Előadó: Mertus Ágnes

Erotika a népmesében - vendégünk Berecz András mesemondó


A népszerű "mesemondó" felnőtteknek szóló műsora folytatása az októberi Sebestyén Márta - Sebõ Ferenc, Erotika a népzenében című estnek. Ezen az estén ismét igazi csemegéket, a népköltészet és a népmesék ízes humorú és pikáns részleteit hallhatják a látogatók.

Oláh Tzumo Árpád ismét itthon:

a Berklee College of Music és a Thelonious Monk Institute után

önálló estet ad   a Szépművészeti Múzeumban.

Oláh Cumó Árpád 1980. január 29-én született Budapesten. Hétéves korában kezdett zongorázni, kilenc éven át klasszikus zongorát tanult a Weiner Leó konzervatóriumban és magánúton, s bár nagyon fiatalon játszott már dzsesszt, a klasszikus zenét azóta is szereti, tanulja s először 1997-ben, a Bartók rádió által szervezett, Jazz a Márványteremben című sorozatban mutatkozott be a közönségnek – akkor 17 esztendős volt. Egy évvel később, 1998-ban a Magyar Rádió Bartók adó-főszerkesztőség által kiírt tehetségkutató versenyen – amelyet abban az esztendőben Füsti Balogh Gábor emlékére dzsesszzongoristák számára szerveztek – első helyezett lett.

A magyarországi verseny egyik fődíjaként 19 éves korában a Berklee College of Music öthetes nyári mesterkurzusán vehetett részt, ahol azonnal kétéves tanulmányi ösztöndíjat ajánlottak neki. De mert akkor, a nyári kurzuson csak lopva, a hátsó bejáratokon beosonva járt klubokba zenélni, mivel nem érte még el a tengerentúlon ehhez szükséges 21 éves korhatárt, ezért úgy gondolta: a felajánlott kétéves ösztöndíj idején se tehette volna ezt legálisan, így nem tudta volna eltartani magát, s a nyári kurzus után inkább hazajött. Igaz, csak átmenetileg.

A Cumó trió – amelyben a névadó zenekarvezető zongorázott, Jelinek Emil dobolt, Horváth „Plutó” József nagybőgőzött – az első jelentős nemzetközi sikert 2001-be, a németországi Wilshofenben aratta, ahol megnyertek egy rangos szakmai dzsesszversenyt. Utána pedig részt vettek Brüsszelben a 23. Jazz Hoeilaart versenyen, amelyet a legjelentősebbek között tartanak számon. A megmérettetésre 18 országból 55 muzsikus jelentkezett. A magyar trió hatalmas sikert aratott: a verseny 23 éves történetében korábban még egyszer se fordult elő, hogy egy zenekar elnyerte volna az összes fődíjat. A Cumó triónak viszont sikerült: átvehették a legjobb szólistának, a legjobb triónak és a kötelező számok közül a legjobb előadású belga darabért járó elismerést.

A brüsszeli fődíjaknak köszönhetően sorra kaptak koncert- és fesztiválmeghívásokat. A verseny után egy héten át ott is maradtak Belgiumban, ahol több koncertet adtak, köztük egy élő rádiós hangversenyt, amit Belgiumon kívül Franciaországban és Németországban is közvetítettek. Mindezek után az EMI Zenei Kft. - amely korábban nem adott ki magyar dzsessz CD-t - 2001 novemberében megjelentette a Cumó trió albumát My Time címmel.

Igaz Oláh Cumó Árpád 19 évesen még nem tudta elfogadni a Berklee College of Music nyári mesterkurzusán felajánlott kétéves tanulmányi ösztöndíjat, azért később visszatért Bostonba, s ott tanult. Majd barátai bíztatására 2003-ban jelentkezett a rangos Thelonious Monk Institute-ba, amelyet Herbie Hancock, Terences Blanchard, Wayne Shorter és ifjabb Thelonious Monk alapított a University of California-n belül. Nem csoda, hogy minden fiatal dzsesszzenész álma, hogy itt tanulhasson, hiszen egy évfolyam egyetlen zenekar, azaz kétévente mindössze hat főt vesznek fel - minden hangszerhez egyetlen tanítványt!

Oláh Cumó Árpádot Herbie Hancock, Terence Blanchard, Wayne Shorter és Ron Cartrer hallgatta meg (az előzetes válogatás után húszan jutottak be a meghallgatásra). A húsz felvételiző közül őt választották, így lett Oláh Cumó Árpád 2003 őszétől Herbie Hancock tanítványa. Közben lett „Cumó”-ból „Tzumo” is: mivel a tengerentúlon nem tudták kiejteni a nevét, ezért változtatta meg a nevét.  Két éven át tanult az intézetben, ahová minden fiatal dzsesszmuzsikus álma bejutni. Neves muzsikusok sorával játszott a tengerentúlon – most pedig ismét itthon tartózkodik, s november 17-én önálló esten játszik a Szépművészeti Múzeum csütörtök esti sorozatában. 

A belépő a csütörtök esti programokra egységesen 1.600 forintba kerül.

/Fotó: Józsa Dénes/

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Tanára szemére vetette, hogy szórakozásból fest.
 
Örkény István a XX. század derekán alkotott. Az akkori kor (főként a politikai réteg) nem nagyon ismerte el munkásságát, sőt, nem nagyon kedvelte azt. Ezért aztán Örkény úgy döntött, hogy önként felhagy hivatásával, s megpróbálkozik az újságírással.
Aforizmák
„ ...igazsága mindig annak van, akinek telik rá..."
Reymont
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ