Szabó Magda 100 - Debrecenben minden az íróról szól a következő hetekben
Dátum: 2017. október 2., hétfő, 8:31

Debrecenben a következő két hétben minden Szabó Magdáról szól: a város színházi fesztivállal, szoboravatással, emlékház átadásával emlékezik nagy szülöttjére közelgő századik születésnapja alkalmából - jelezte Debrecen kulturális alpolgármestere pénteken a rendezvények beharangozó sajtótájékoztatóján a Csokonai Színházban.

Komolay Szabolcs felidézte, hogy Szabó Magda milyen büszke volt Debrecenre, krónikása volt a kornak és a városnak, szinte kanonizálta Debrecent.

"Minden debreceninek kötelessége Szabó Magda emlékét ápolni, meg kell tartani a város egy jelképének" - mondta Komolay Szabolcs, felidézve, hogy Szabó Magda munkáit 42 nyelvre fordították le és ma is rendkívül népszerű mások mellett Olaszországban, Franciaországban vagy az Amerikai Egyesült Államokban.

Az író születésének 100. évfordulója alkalmából október 2. és 10. között először rendezik mag hagyományteremtő szándékkal a MagdaFesztet Debrecenben, amelyen Szabó Magda műveiből készült vagy általuk inspirált, illetve a nőket középpontba helyező színdarabokat mutatnak be.

Ráckevei Anna, a Csokonai Színház igazgatója hozzátette: összegyűjtötték az ország színházaiban jelenleg műsoron lévő Szabó Magda-darabokat, ők maguk pedig felújították két korábbi bemutatójukat, a Régimódi történetet és Az ajtót.

A fesztivált Szüts Apor A hallei kirurgus című kortárs operájának előadása nyitja meg, amely Szabó Magda azonos című rádiójátéka alapján készült. Az est második felében a korábbi főszereplő, Händel műve csendül fel, amely Galatea, a nimfa és Acis, a pásztorfiú szerelmének történetét idézi fel.

Szabó Magda születésnapján, október 5-én díszelőadáson mutatja be a Csokonai Színház társulata a Régimódi történetet. Három estén át tűzik műsorra a Budapesti Operettszínház Abigél előadását, lesz gyerekeknek szóló bemutató, Alföld irodalmi est, a MagdaFeszt záróeseménye pedig egy különleges koncert lesz Miklósa Erika operaénekes és Szirtes Edina Mókus hegedűművész közreműködésével - sorolta a programokat Ráckevei Anna.

Gáborjáni Szabó Botond, a Református Kollégium nagykönyvtárának főigazgatója arról számolt be, hogy az évfordulóra felavatják Szabó Magda emlékházát egykori szeretett debreceni iskolája, a Dóczy gimnázium udvarán.

Meglepetéssel is készülnek: felkutatták az Abigél televíziós változatában látott Abigél-szobor eredetijét, amelyről Győrfi Lajos szobrászművész készített pontos másolatot - tette hozzá.

A szobrot a Dóczy épületének sarkánál állítják fel, s a gimnázium mai növendékei - akárcsak az egykori Matula intézet lakói -, elhelyezhetik majd üzeneteiket a szoborkorsóban - ecsetelte Gáborjáni Szabó Botond hozzátéve, hogy a Református Kollégium falán pedig felavatják Szabó Magda emléktábláját.

A sajtótájékoztatón ott volt Katona Gyula debreceni vállalkozó, akinek az adományából az évfordulóra egészalakos Szabó Magda szobrot készít E. Lakatos Aranka szobrászművész. A szobrot a belvárosban, a Kossuth téren, a Református Nagytemplom előtt leplezik le október 5-én.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Kiplingtől, a világhírű angol írótól egy táraságban megkérdezték, hogy szerinte kik kormányozzák a világot: a férfiak vagy a nők?
 
Henrik Ibsen, a nagy drámaíró egy alkalommal Rómában sétálgatott, amikor fölkeltette érdeklődését egy plakát, amelyet nagy tömeg bámult. Közelebb ment, de észrevette, hogy nincs nála az olvasószemüvege.
Aforizmák
„ A mozi olyan, mint az élet, csak az unalmas részeket kivágták belőle."
Alfred Hitchcock
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ