A 90 éves Tornai Józsefet köszöntötték a Magyar Írószövetségben
Dátum: 2017. október 29., vasárnap, 19:56

Pályatársai és tisztelői köszöntötték 90. születésnapja alkalmából Tornai József Kossuth-díjas költőt, a nemzet művészét, a Magyar Írószövetség örökös tagját és egykori elnökét pénteken este a szervezet budapesti székházában.

Tornai József alkotásai biztos építőkövei egy történelmi-szellemi korszaknak, hozzájárulnak egy civilizáció fennmaradásához és kiteljesedéséhez - fogalmazott az ünnepségre küldött levelében Hoppál Péter kulturális államtitkár, aki szerint a hét évtizedes, a maradandóság jelét magán viselő életmű hatalmas gazdagságát jelzi a magyar irodalomban páratlanul nagyszámú, eddig összesen 46 kiadott Tornai-kötet.

Tornai József egyetemes lírai világa csak a mindenséggel, a kozmosz irdatlan mélységeivel mérhető. Művészete a költészet legősibb hagyományával áll szimbiózisban - mondta Szentmártoni János, a Magyar Írószövetség elnöke. Kiemelte: bepillantva a Tornai-univerzumba az olvasó az emberi, sőt az állati, növényi és ásványi lét egészével találja szembe magát.

Mezey Katalin, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) irodalmi tagozatának vezetője hangsúlyozta: a 90 éves költő köteteiben újra és újra nekifut a világ, az élet és a létezés megértésének. Életpályája rámutat, hogy az alkotó embert leginkább és legkövetkezetesebben az írásai, a versei emelik fel.

Tornai József a 20. század nagy lírikusai között a legjelentősebbek egyike - hangsúlyozta Szakonyi Károly Kossuth-díjas író, drámaíró és dramaturg a Magyar Írók Egyesülete nevében.

Szerencsés az a nemzeti irodalom, amelynek három olyan költőóriása - Vasadi Péter, Lator László és Tornai József - van, aki a 90. életévébe lépve vagy már be is töltve azt, még mindig dolgozik - fogalmazott Turczi István, a Magyar P.E.N. Club főtitkára.

Az ünnepségen a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) nevében Radics Péter, a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nkft. (MANK) részéről Mirtse Zsuzsa író-költő köszöntötte a Kossuth-díjas szerzőt.

Az est végén Tornai József úgy fogalmazott: hosszú élete alatt azt tanulta meg, hogy nagyon keveset tudunk a "rettenetes valamiről, amit az emberiség világnak keresztelt el".

"Látszólagos ellentmondás, de ez azt is jelenti, hogy igyekeznünk kell minél többet tudni. A költő feladata pedig az, hogy tisztában legyen a világ összes paradoxonjaival" - fűzte hozzá a 90 éves szerző.

Az esten Szabó András szavalta Tornai József verseit, nagybőgőn Devich Benedek, zongorán Magyar Valentin működött közre.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
A múlt század francia irodalmának egyforma büszkesége a két Dumas: apa és fia. Az öreg Dumas leghíresebb, legismertebb művei a „Három testőr" és a „Gróf Monte Christo" sorozat. A fiatal Dumas legjobb műve a Kaméliás hölgy, amely Puccini Traviata című operája szövegköny-vének alapjául is szolgált.
 
A nagy színésznek egy darabban fel kellett olvasni egy levelet, ezért sosem tanulta meg a levél szövegét. A fiatal, kezdő színész, aki a levélhozó inast játszotta, úgy gondolta, megtréfálja híres kollégáját és a jelenetbe a megírt levél helyett egy üres papírt vitt be.
Aforizmák
„ Ha hibátlanok volnánk, nem telnék annyi gyönyörűségünk abban, hogy a mások hibáit észrevegyük."
La Rochefoucauld
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ