Saját halottjának tekinti Vasadi Péter Kossuth-díjas írót, költőt az Emmi
Dátum: 2017. november 30., csütörtök, 10:21

Saját halottjának tekinti az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) a pénteken 91 éves korában elhunyt Vasadi Péter Kossuth- és József Attila-díjas írót, költőt, a nemzet művészét - közölte az MTI-vel a Kultúráért Felelős Államtitkárság kedden.

Vasadi Péter 1926-ban született Budapesten, katonatiszti családban. Katonaiskolába járt, majd munka mellett leérettségizett. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) bölcsészkaráról elbocsátották, majd a Színház- és Filmművészeti Főiskola filmrendező szakán szeretett volna tanulni, de onnan is kitiltották. 1952-től a Konzerv- és Húsipari Szállítási Vállalatnál dolgozott, 1956-ban a vállalat forradalmi munkástanácsának titkára lett - idézi fel a közlemény.

1967-től az Új Ember és a Vigília szerkesztője, újságírója volt. Írásaival gyorsan népszerűségre tett szert a katolikus olvasótáborban. Szakrális költő, Pilinszky János követője, a kortárs katolikus költészet egyik legmarkánsabb képviselője volt. A versek mellett írt elbeszéléseket, levélregényt, irodalomtörténeti tanulmányokat, esszéket. Legfontosabb munkái között van a Fényromok (versek, 1987), Hajnal Kentuckyban (versek, 2005) és a Kenyeret adtál... (prózai írások, 2009). Utolsó kötete 2016-ban jelent meg Csönd születik címmel.

Életműve elismeréseként Vasadi Pétert 1991-ben József Attila-díjjal (1991), 1996-ban Füst Milán-díjjal, 2012-ben Kossuth-díjjal tüntették ki, 2014 óta a nemzet művésze - olvasható a közleményben.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Borogyin a híres orosz zeneszerző egyszer, amikor elment otthonról, egy cédulát tett az ajtajára ezzel a feírattal: „Egy óra múlva jövök haza."
 
Kodály Zoltán azon kevesek közé tartozott, aki nem félt Rákosi Mátyástól. Egyszer egy ünnepi fogadáson a „bölcs" vezér rosszallóan mondta Kodálynak:
Aforizmák
„ Egészségünket túlságosan szigorú életrenddel megóvni unalmas betegség."
La Rochefoucauld
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ