BELÉPÉS Regisztráció Elfelejtett jelszó
RSS
Hírlevél:  OK
A Magyar Írószövetség közleménye
Dátum: 2017. december 18., hétfő, 6:40

Elhunyt Tóth Éva költő, műfordító, esszéista

A Magyar Írószövetség megrendülten tudatja, hogy Tóth Éva József Attila-díjas költő, műfordító, esszéista 2017. december 15-én 78 éves korában váratlanul elhunyt.

Tóth Éva 1939-ben született Debrecenben. Az Eötvös Loránd Tudományegyetemen magyar-francia-spanyol tanári diplomát szerzett. Volt a Magyar Rádió munkatársa, a Corvina Kiadó szerkesztője, majd főszerkesztője, az Új Tükör világirodalmi rovatvezetője. 1990-92 között a Magyar Írószövetség külügyi titkára, az elnökség tagja, 1995-től a választmány tagja volt. 1994-2016 között a Magyar PEN Club alelnöke, 1995-től a Nemzetközi PEN Club fordítói és nyelvi jogi bizottságának tagja. Részt vett a nyelvi jogok egyetemes nyilatkozatának kidolgozásában.

Tóth Éva húszévesen már publikált országos folyóiratokban, majd egymás után jelentek meg verseskötetei, egy spanyol és egy angol válogatás, az Emlékvers című költeményét tizenhét nyelvre fordították le. Versei több mint húsz nyelven jelentek meg folyóiratokban és antológiákban. Számos szakmai elismerésben részesült: Salvatore Quasimodo-pályázat különdíj (1996), Arany János-jutalom (1997), Csokonai-díj (2001), József Attila-díj (2002).

Temetéséről később intézkednek.

Kiadó: Magyar Írószövetség


(OS)
Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
alma: csak szólok, hogy...
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
A népszerű színész hajnali három körül ért haza a filmforgatásról. Fáradtan sóhajtott föl, amikor végre megállt a belvárosi bérház előtt. Kereste a kulcsait, majd döbbenten jött rá: azok bizony otthon maradtak, a másik kabátja zsebében.
 
Henrik Ibsen, a nagy drámaíró egy alkalommal Rómában sétálgatott, amikor fölkeltette érdeklődését egy plakát, amelyet nagy tömeg bámult. Közelebb ment, de észrevette, hogy nincs nála az olvasószemüvege.
Aforizmák
„ Addig káromkodjunk, amíg lehet, mert az égben már tilos lesz."
Mark Twain
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ