Ismét lesz költészeti fesztivál Debrecenben
Dátum: 2018. április 6., péntek, 15:24

Verset mondok címmel rendezik meg az idei, sorrendben 16. költészeti fesztivált április 9. és 11. között Debrecenben - közölték a szervezők pénteken sajtótájékoztatón, a Méliusz könyvtárban.

Szirák Péter, a fesztivál kurátora felidézte, hogy a rendezvény címe - Verset mondok - utal az egyik legnagyobb magyar szövegelőadó, a zseniális Latinovits Zoltán 1978-ban, már posztumusz megjelent, hasonló című dokumentumkötetére.

A nyilatkozatokból, műsortükrökből összeállított gyűjtemény a versmondás rejtelmeinek ered a nyomába, szükségképpen csak annak néma romjait megmutatva, hiszen a szövegelőadás elválaszthatatlan a személyes jelenlét delejező hatásától, az eleven hang zengő megszólalásától - avatott be a versmondás rejtelmeibe a kurátor. Hozzátette: "az idei fesztiválon a versmondás, a hangzó vers misztériumát középpontba állítva ünnepeljük meg a magyar költészetet".

A fesztivál három napján rendeznek szavalóversenyt, Borbély Szilárdra emlékező szimpóziumot, valamint pódiumbeszélgetéseket Závada Péterrel, Háy Jánossal és Tolnai Ottóval, s újraindul a szavaló színészekkel teli versvillamos is - ismertette a programokat Szirák Péter.

Pogrányi Péter, a költészeti fesztivál programszervezője elmondta: a Méliusz könyvtár összefogott néhány debreceni kávézóval és cukrászdával, hogy közösen népszerűsítsék a költészetet. A fesztivál idején kávét, süteményt fogyasztó vendégek egy-egy ajándék verset kapnak.

Április 11-én, a magyar költészet napja alkalmából a versek is villamossal utaznak: ezen a napon a debreceni Csokonai Színház színészei tolmácsolásában hallhatnak klasszikus és kortárs verseket az 1-es villamoson utazók - fűzte hozzá.

Verset mondok címmel a magyar irodalom gyöngyszemei szavalóversenyen kelnek életre, de Bábeliáda címmel - interaktív fordítói játékot is rendeznek középiskolásoknak, ahol a csapatoknak nyelvtudásuk alapján kell versrészleteket magyarról angolra, franciára és spanyolra, majd újra magyarra fordítani előre meghatározott szisztéma szerint - hangzott el a tájékoztatón.

Elmondták azt is, hogy szimpóziumot rendeznek a néhány éve elhunyt debreceni költő, irodalomtörténész, Borbély Szilárd emlékére, amelyen az 1999-ben megjelent Ami helyet című kötete alapján elemzik "milyen költészeti, szemléleti és emberi dilemmákat képes közel hozni a ma olvasójához, köztük fiatal kritikusokhoz és szépírókhoz a 19 évvel ezelőtt megjelent kötet, és milyen szerepet tölt be Borbély Szilárd életművének alakulástörténetében". A rendezvény keretében felavatják Borbély Szilárd emléktábláját a Debreceni Egyetem botanikus kertjében.

Az időközben zajló Deszka Fesztivál is bekapcsolódik a költészeti fesztivál programjaiba: egyebek mellett a Deszka díszvendégével, Háy Jánossal portrébeszélgetés keretében találkozhatnak az érdeklődők a Horváth Árpád Stúdiószínházban.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Az 1946-os Csongor és Tünde felújítás egyik legemlékezetesebb színészi alakítása Gobbi Hilda nevéhez fűződik. A fiatal művésznő Mirigy-boszorkány félelmetes figuráját a magyar népmesék szellemében formálta meg, – s a visszataszító, csúf, vén szipirtyó, különösen az ifjúsági előadások közönsége körében, meglepően népszerű lett.
 
Örkény István a XX. század derekán alkotott. Az akkori kor (főként a politikai réteg) nem nagyon ismerte el munkásságát, sőt, nem nagyon kedvelte azt. Ezért aztán Örkény úgy döntött, hogy önként felhagy hivatásával, s megpróbálkozik az újságírással.
Aforizmák
„Nem az a dolgunk, hogy kitaláljunk magunknak egy sorsot, hanem az, hogy megtaláljuk a sajátunkat, s azt teljességgel és töretlenül éljük végig."
Hermann Hesse
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ