A költészet napja - Bachmann Gábor kapta idén Ferencváros József Attila-díját
Dátum: 2018. április 12., csütörtök, 10:02

Bachmann Gábor építész, tervezőművész vehette át Ferencváros József Attila-díját a Gát utcai József Attila Emlékhelyen szerdán, a magyar költészet napján.

József Attila 1905. április 11-én született a ferencvárosi Gát utcában, születésnapját 54 éve ünneplik Magyarországon a magyar költészet napjaként - emlékeztetett a díjátadó előtt Ferencváros polgármestere.

Bácskai János felidézte, hogy a családnak József Attila négy hónapos korában már költöznie kellett, ahogy szegénységük miatt később is mindig házról házra vándoroltak, de 1920-ig Ferencvárosban éltek. Elmondása szerint 1964 óta a Gát utcai szülőházban emlékszoba is őrzi József Attila emlékét, nemrég pedig önkormányzati, európai uniós és kormányzati forrásból a ház is megújult.

A kerület kulturális örökségének megismertetésére az önkormányzat okostelefonos sétaaplikációt készíttetett, melynek most az angol nyelvű változata is elkészült. Az applikáció népszerűsítésére a költészet napján a diákok számára versenyt is hirdettek - számolt be Bácskai János.

Iain Lindsay brit nagykövet az ünnepségen József Attila Ódájának első két versszakát szavalta el tisztelgésül.

Mint a diplomata hangsúlyozta, nagyon közel áll hozzá a magyar kultúra és a magyar nyelv, az pedig külön öröm számára, hogy a költészet meg tudja mozgatni a fiatalokat - utalt az önkormányzat által meghirdetett angol nyelvű okostelefonos versenyre.

Bachmann Gábor az MTI-nek elmondta: egy kulturális-rekreációs központot tervez a kerületbe.

Illés Klára, a Ferencvárosi Művelődési Központ (FMK) korábbi igazgatója az önkormányzat elismerő oklevelét vehette át, majd az ünnepségen résztvevő szervezetek megkoszorúzták József Attila emléktábláját.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
A nagy színésznek egy darabban fel kellett olvasni egy levelet, ezért sosem tanulta meg a levél szövegét. A fiatal, kezdő színész, aki a levélhozó inast játszotta, úgy gondolta, megtréfálja híres kollégáját és a jelenetbe a megírt levél helyett egy üres papírt vitt be.
 
Gombaszögi Ella társasági ember, nagy kártyajátékos volt, de csak olyanokkal játszott, akik legalább olyan jók voltak, mint ő. A játszmákból nem ritkán vesztesként került ki, de ezt nem bánta, mert legalább volt alkalma egy kis zsörtölődésre.
Aforizmák
„ A hülyeség magánügy, amíg el nem mondjuk senkinek."
George Bernard Shaw
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ