Bemutatták a Lapáton című sportregényt
Dátum: 2018. május 17., csütörtök, 15:34

Megjelent Novák Miklós könyve, a Lapáton, amely a sportregény műfaján keresztül enged betekintést a kajak-kenu sportág hétköznapjaiba.

A szerző, a Magyar Idők sportrovatának vezetője, a sportág szakírója, a csütörtöki bemutatón hangsúlyozta, nem botránykönyvet írt, szereti a kajak-kenut, tiszteli a benne élőket, s a szereplők kitalált személyek. Ahogy fogalmazott, a sportújságírók a munkájuk kapcsán sok olyan dologról, eseményről szereznek tudomást, amelyeket a napi cikkírás során nem lehet elmondani, s ő ezzel a könyvvel kísérletet tett arra, hogy ezeket megossza.

Szöllősi György, a Magyar Sportújságírók Szövetségének elnöke - a mű egyik ajánlója - azt mondta: a könyv nem bántó vagy személyeskedő, de kellő szigorral és izgalmasan dolgozza fel a sportágbeli eseményeket.

A kötet másik ajánlójából - amely Vass István Zoltán tollából született - kiderül: a regény főszereplője egy tehetséges kajakos, Molnár András, aki megannyi viszontagságon megy keresztül. A rádióriporter sorai alapján az igazi konfliktusokat - túl az emberi önzésen - a dopping okozza, amely ebben a sportágban is megjelent.

Novák Miklós elárulta, hogy a könyv írása során egyeztetett Tiszeker Ágnessel, a Magyar Antidopping Csoport vezetőjével, aki személyesen is megjelent a bemutatón. A szakember hangsúlyozta, a doppingügyek soha nem fekete-fehérek, mindig emberi drámák, helyzetek állnak egy-egy eset mögött, s ez a szépirodalmi mű is leginkább a történések érzelmi oldalát mutatja be. Úgy véli, hogy nagyon fontos erről a témáról beszélni, s reméli, hogy sportolók is elolvassák majd a könyvet.

A bemutatón ott volt Foltán László olimpiai bajnok kenus is, a szerző az ő gondolatát választotta a könyv mottójául, amely így hangzik:

"Az önértékelésünkhöz fontos, hogy feszegessük a határainkat, próbára tegyük magunkat. Ám az észérvek a sportban sem mentesítenek a döntések morális súlya alól."

A Sophia Nostra Kiadó gondozásában megjelent Lapáton 2900 forintba kerül, és a Líra-hálózat boltjaiban kapható.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Baudleaire, a híres francia költő találkozott egyszer sétája közben egyik barátjával, Theodore Banville költővel, aki azt javasolta neki, hogy menjenek el együtt fürdeni.
 
Egy ragyogó filmötlet megírása kapcsán szóba került egy ismert író neve.
Aforizmák
„ Kevés olyan bosszantó és elviselhetetlen dolog van a világon, mint másnak a jó példája. "
Mark Twain
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ