Takács Zsuzsa költő kapta az idei Hévíz Irodalmi Díjat
Dátum: 2018. július 21., szombat, 13:01

Takács Zsuzsa költő a Hévíz irodalmi folyóiratban tavaly megjelent A Vak Remény gyöngülése című költeményével nyerte el az idei Hévíz Irodalmi Díjat - közölték pénteken a városban tartott irodalmi fesztiválon.

A Hévíz irodalmi folyóiratot ez év elejéig hat éven át főszerkesztőként irányító Szálinger Balázs a díj kihirdetésekor - amely egyben a negyedszázados fennállását ünneplő lap kétnapos fesztiváljának megnyitója is volt - már azt elismerésre méltónak nevezte, hogy egy irodalmi folyóirat 25 éven át meg tudott maradni.

Felidézte azt is, hogy az önkormányzat 2013-ban alapította a Hévíz Irodalmi Díjat, amelyet eddig Háy János, Szántó T. Gábor, Kemény István és Bereményi Géza nyert el egy-egy előző évben a folyóiratban megjelent művéért. Takács Zsuzsa költeménye révén először díjaztak verset - fűzte még hozzá, de jelezte azt is, hogy a díjazott betegsége miatt csak egy későbbi időpontban tudja átvenni a kitüntetését.

Papp Gábor, Hévíz polgármestere megemlékezett a rendszerváltás utáni első polgármesterről, Kiss Lajosról, aki a lapot megalapította. A nehézségek és változások mellett az elmúlt hat-nyolc évben "vérfrissítésen" esett át a folyóirat úgy, hogy korábbi szerkesztői mellett megjelent egy "fiatalos, lendületes csapat" új ötletekkel.

Ma már ez a folyóirat a Kárpát-medencén belül az egyik legnépszerűbb irodalmi lap, amely antológiákat is megjelentet, de készített angol nyelvű kiadást is. Hévíz mint mecénás ezt az értéket továbbra is meg akarja őrizni - fejtette ki a polgármester.

Az irodalmi díj átadását követően a Hévíz U25 verspályázatot értékelték Fehér Renátó, Szálinger Balázs és Vajna Ádám zsűritagok részvételével, később pedig bemutatták azokat a fiatal költőket is, akiknek indulásában szerepet játszott a folyóirat.

A kétnapos fesztivál szombati eseményei között az első húsz évről beszélget Szálinger Balázs és két korábbi főszerkesztő, Cséby Géza és Szántó Endre. A Hévíz díjasok estjén Háy János, Szántó T. Gábor, Kemény István és Bereményi Géza vesz részt, majd főzéssel egybekötött irodalmi gasztroesttel zárul a negyedszázados irodalmi folyóiratnak szentelt hévízi fesztivál.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Molnár Ferenc hajnalban hazafele tartva, Jacobi Viktor ablakából a Jacobi Szibill című művében a később legnépszerűbbé vált Kis Petrovom című dal melódiáját hallotta.
 
A híres amerikai írónő, Dorothy Parker nyilatkozta egyszer: – Szeretem a martinit, de legfeljebb kettő pohárral.
Aforizmák
„ A szexualitás kereszt. Szerencsére nem feszítenek rá egész életünkben."
Salvador Dali
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ