Szilágyi István írót köszöntötték 80. születésnapja alkalmából Budapesten
Dátum: 2018. október 16., kedd, 7:49

Szilágyi István Kossuth- és József Attila-díjas erdélyi magyar írót, a nemzet művészét és a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) rendes tagját köszöntötték 80. születésnapja alkalmából a Petőfi Irodalmi Múzeumban (PIM), hétfőn Budapesten.

Szilágyi István azon kevés magyar írók egyike, akiknek sikerült másokkal össze nem téveszthető nyelvet alkotniuk - fogalmazott méltatásában Szentmártoni János, a Magyar Írószövetség elnöke. Hozzáfűzte: könyvekben mérhető rövidsége ellenére - mindössze négy elbeszéléskötet és négy regény - beláthatatlan Szilágyi István neutroncsillagéhoz mérhető tömörségű és sűrűségű életművének súlya, jelentősége és fontossága.

Marosi Miklós, az MMA alelnöke köszöntésében a magyar irodalom élő klasszikusának nevezte Szilágyi Istvánt, akinek életművében, akárcsak a teremtett világban, minden mondatnak oka van és következménye lesz.

Prőhle Gergely, a PIM főigazgatója Arany János Nagyszalontán őrzött babérkoszorúinak egyikéből származó levéllel köszöntötte Szilágy Istvánt. Kiemelte: az irodalom nagyságainak születésnapi köszöntésével emlékeztetni tudjuk önmagunkat a régmúlt és a jelen magyar irodalmának egységére, függetlenül minden stiláris és politikai nézetkülönbségtől.

A Kő hull apadó kútba, az Agancsbozót és a Hollóidő 80 éves szerzője, aki gyermekkora meghatározó részét a szilágysági Zilahon töltötte, Ady Endre Zilahi ember nótája és Krisztus-kereszt az erdőn című versét olvasta fel a közönségnek. Szilágyi István műveiből, interjúiból Kubik Anna színművész olvasott fel részleteket az ünnepségen.

Szilágyi István munkásságáért több rangos kitüntetést, 1990-ben József Attila-díjat, 1992-ben Ady Endre-díjat, 1995-ben Déry Tibor-jutalmat vehetett át, 1999-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend kiskeresztjével tüntették ki.

2001-ben kapta meg a Kossuth-díjat, 2003-ban Márai Sándor-, 2008-ban Arany János-, 2009-ben Alföld-díjjal, 2011-ben az Erdélyi Magyar Irodalomért Alapítvány Életműdíjával jutalmazták. 2014-ben lett a nemzet művésze, 2017-ben Prima Díjjal tüntették ki.

A hétfő esti ünnepséget az MMA, a Magyar Írószövetség, a PIM és a Magvető Kiadó közösen rendezte.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Gombaszögi Ella egy zenés vígjátékban például a ledér hölgyet játszó "Gomba" szerepe szerint így fordult Csortos Gyulához: "Azt álmodtam, hogy teljesen meztelenül sétálok az utcán, csak egy nagy tollas kalap volt a fejemen "
 
Aforizmák
„Nem a tudásban van a boldogság, hanem a tudás megszerzésében. "
Edgar Allan Poe
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ