Megkezdődött a 18. Kaleidoszkóp Versfesztivál
Dátum: 2018. november 24., szombat, 11:16

A Kiss Kata zenekar Magyarból jeles című koncertje nyitja az idei, a 18. Kaleidoszkóp VersFesztivált Vácon. A rendezvényen versmondás, színházi előadások, koncertek, filmvetítés és étteremszínház is várja a közönséget vasárnapig.

A váci Kaleidoszkóp Nemzetközi VersFesztivál, amely a Kárpát-medence egyedülálló vers és pódiumművészeti seregszemléje, 18 éves múltra tekint vissza - hangzott el az M5 csatorna Kult30 című műsorának csütörtöki adásában.

Kiss Kata énekes elmondta: egy 89 állomásos iskolaturnét fejeztek be, a koncertsorozat csúcspontja a fesztiválnyitó Magyarból jeles című koncert, amelyen nemzeti érzelmű dalokat, népdalokat adnak elő.

A zenekar műsorát a Matyó Népművészeti Egyesület által alapított Matyó Néptáncegyüttes táncosai színesítik. A koncerten közreműködnek a Váci Szakképzési Centrum I. Géza Király Közgazdasági Szakgimnáziuma kórusának tagjai.

Bakos-Kiss Gábor színművész, a versfesztivál zsűrijének tagja kiemelte: a Váci Dunakanyar Színházban megvalósuló rendezvény különlegessége, hogy különböző korosztályok, magyarországiak és határon túliak, amatőrök és profik együtt mutathatják be tehetségüket. Mint mondta, a fesztivál programjában az idén a gasztronómia is helyet kapott.

Mint a műsorban elhangzott, a fesztiválon többek között a Zita című történelmi darab is látható lesz péntek este Bencze Ilona színművész főszereplésével. A Turay Ida Színház produkcióját Szerednyey Béla rendezésében láthatja a közönség.

A Magyar Versmondók Egyesületének pódiumművészeti seregszemléjén a színházi előadások között szerepel a felvidéki Csavar Színház Jóka ördöge, a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház Arany-metszés című előadása, valamint Csokonai Dorottya című művének színpadi adaptációja az Első Magyar Versszínháztól és a Csavar Színháztól.

A kaposvári Csiky Gergely Színház Hunyadkürti György szereplésével A nagybőgő című darabbal, míg Borbély Sándor a Karinthy Színház korábbi darabjával, Az apostollal érkezik a fesztiválra. Egy pécsi társulat pedig a Jónás könyvét adja elő.

A Soproni Petőfi Színház Jelenetek egy házasságból című előadásán a közönség együtt fogyaszthatja el a főszereplő házaspárral a darabban szereplő tatárbifszteket sörrel. A Kávészünet zenekar Csonka vers, avagy Anyám tyúkja megy a levesbe című koncertjén tyúkhúslevest szolgálnak fel az érdeklődőknek.

Idén is nevezhettek nem hivatásos előadók, társulatok, zenekarok és alkotók saját produkciókkal. A Versmondó szalon vers- és prózamondó versennyel, a versszínházi versenyprogram önálló és társas pódiumi estekkel, performanszokkal, a Verszenei sarok koncertekkel, a Versfilmek a vásznon elnevezésű blokk pedig mozgóképes alkotásokkal várja a közönséget. A hivatásos és az amatőr versenyzők külön kategóriában versenyeznek a fesztiválon.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
A nagy angol író, Bernard Shaw utazásai során az egyik kis város határában az ég felé tekintő és könyörgő társasággal találkozott. Megkérdezte tőlük, hogy mit csinálnak.
 
Miután Heltai Jenő nem kérhetett szabadalmat szellemes mondásaira, sűrűn érte az a „megtiszteltetés", hogy ötleteivel mások neve alatt találkozott.
Aforizmák
„ Ami a világon talán a legtöbb ostobaságot hallja: egy festmény a múzeumban. "
Goncourt fivérek
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ