Mészáros Sándor: Grendel Lajos a magyar irodalom megújítója volt
Dátum: 2018. december 19., szerda, 19:26

Grendel Lajos a magyar irodalom megújítója volt, akinek művei nemcsak a magyar, hanem a kortárs szlovák irodalom új nemzedékére is hatottak - hangsúlyozta Mészáros Sándor szerkesztő, a Kalligram Kiadó vezetője szerdán az MTI-nek a hetvenévesen, kedden elhunyt íróra, Grendel Lajosra emlékezve

A Kalligram Kiadó vezetője elmondta, hogy az író első két könyve még novelláskötet volt: a Teniszlabda 1970-ben, a Hűtlenek 1979-ben jelent meg, majd az 1981-ben napvilágot látott Éleslövészet című regényével került be a köztudatba.

"Az Éleslövészet című regényében a kisebbségi létezést, amelynek korábban tragikus és realista narratívája volt, felbontotta és - belevonva az abszurd és a groteszk elemeket - ironikus távlatból mutatta meg annak a csehszlovákiai magyar írónak a helyzetét, aki nem akart kisebbségi író lenni" - hangsúlyozta, hozzátéve, hogy ez a regény nagy sikert aratott Magyarországon, erős recepciója volt.

A Kossuth- és József Attila-díjas alkotó művei hatottak nemcsak a magyar, hanem a kortárs szlovák irodalom új nemzedékére is. Minden jelentősebb művét lefordították szlovák nyelvre, Grendel Lajost mind a két nyelvterületen tisztelték - mutatott rá.

Kiemelte, hogy a nagy műveltséggel rendelkező alkotó megírta a 20. század magyar irodalomtörténetét, de jó ismerője volt az angolszász irodalomnak is. Termékeny íróként nem ugyanazt az utat járta be, mint a magyarországi újító irodalom. Tradicionálisabb elbeszélésformákhoz nyúlt: New Hont-sorozatában például inkább a mikszáth-i hagyományhoz fordult - tette hozzá.

Három nagy író volt a mestere: Krúdy Gyula, Mészöly Miklós és Hrabal, akinek a mintáit szuverén módon ötvözte műveiben. Négy hét az élet című, 2011-ben megjelent regénye, amely a polgári hagyományok "felporladásával" néz szembe, tragikus pillanatban jelent meg. Ekkor kapott szélütést az író, aminek következtében elvesztette beszéd- és írásképességét. "De nagyon szívós munkával ismét megtanult írni és beszélni" - hangsúlyozta Mészáros Sándor, hozzátéve, hogy betegsége miatt a későbbiek során Grendel Lajos kevés közszereplést vállalt.

Utolsó művei tragikusabb hangvételűek voltak. Az utolsó pillanatig voltak tervei és az írás jelentette számára az egyetlen menedéket - hangoztatta Mészáros Sándor.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Az évek senki fölött sem múlnak nyomtalanul, s egyre gyakrabban fordul elő, hogy kisebb-nagyobb panaszokkal föl kell keresniük az orvost. Így tett Dobsa Sándor is, aki az idősebbek számára egyet jelent a Stúdió 11-gyel, s kiváló zongorakísérőként a fiatalok előtt sem ismeretlen.
 
Wagnert sokan bírálták, támadták életében. Egy ízben éppen társaság volt nála, amikor a postás egy levelet hozott. A zeneszerző felnyitotta, s a papírlapon mindössze egyetlen szó állt: „Hülye".
Aforizmák
„ Az igazságot nem ismerem, következésképpen hogyan is hazudhatnék?"
Maxim Gorkij
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ