Irodalom éjszakája - Felolvás Debrecenben
Dátum: 2019. március 27., szerda, 9:52

Újabb fesztivállal bővül Debrecen irodalmi élete: a március 28-án első alkalommal megrendezendő Irodalom éjszakája elnevezésű esemény keretében 22 ország 23 írójának 23 szövegét 23 helyszínen olvassa fel a Csokonai Színház 23 művésze - jelentették be a szervezők a színházban kedden sajtótájékoztatón.

Lucie Orbók főszervező, a Cseh Centrum igazgatója emlékeztetetett rá, hogy az irodalom éjszakáját először 2006-ban tartották Prágában, azóta már 15 európai országban rendezik meg minden évben, de tavaly nagy sikerrel debütált az esemény New Yorkban is.

Debrecen az első magyar vidéki város, ahol otthonra talált az irodalmi rendezvény, a felolvasásokat ugyanazon a napon Budapesten is megtartják, ott már negyedik alkalommal - fűzte hozzá.

Lucie Orbók szavai szerint az irodalom éjszakájának legfontosabb célja, hogy "népszerűsítse a kortárs világirodalmat különleges helyszíneken, formabontó formában".

Komolay Szabolcs (Fidesz-KDNP), Debrecen kulturális alpolgármestere felidézte, hogy a város 2030-ig tartó kulturális stratégiájában rögzítették azt a célt, hogy bővüljön a kultúrához való hozzáférés a városban.

E szándék sorába jól illeszkedik az irodalom éjszakája, amely különleges élményt ígér azáltal, hogy különleges helyszíneken - színházi büfében, galériában, moziban, étteremben, rockkocsmában, szállodában, középiskolában, fodrászatban, boltokban - közkedvelt színészek hangján szólnak majd a külföldi szerzők műveinek részletei - sorolta az alpolgármester.

Gemza Péter, a Csokonai Színház igazgatója hozzátette: csütörtökön 19 és 23 óra között a közönség a helyszínek között vándorol, mindenhol 10-15 perces szövegrészletet hallgathatnak meg. A színészek félóránként megismétlik a felolvasást, egy szöveg összesen nyolcszor hangzik el az est folyamán.

A felolvasások közötti 15 perces pihenő időben cserélődik a közönség. A tájékozódást programfüzet és térkép segíti. Az eseményhez pecsételő játék is kapcsolódik, melynek résztvevői értékes könyvjutalmat nyernek - ismertette.

Miután 2018 a családok éve volt, ehhez kapcsolódva a 2019-es irodalom éjszakája a családi fészek témáját állítja középpontba. Javarészt pályájuk elején járó írók önéletrajzi ihletésű szövegeit hallgathatják meg a különös irodalmi csemegére kíváncsi érdeklődők - hangzott el a debreceni sajtótájékoztatón.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Shaw nyomtatott meghívót kapott egyik hölgyismerősétől, akit különösebben nem kedvelt.
 
Az évek senki fölött sem múlnak nyomtalanul, s egyre gyakrabban fordul elő, hogy kisebb-nagyobb panaszokkal föl kell keresniük az orvost. Így tett Dobsa Sándor is, aki az idősebbek számára egyet jelent a Stúdió 11-gyel, s kiváló zongorakísérőként a fiatalok előtt sem ismeretlen.
Aforizmák
„ Kevés olyan bosszantó és elviselhetetlen dolog van a világon, mint másnak a jó példája. "
Mark Twain
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ