Idén is meghirdetik a Nemzeti VERSeny elnevezésű versmondó versenyt
Dátum: 2019. április 1., hétfő, 12:34

Idén is meghirdeti a Nemzeti Színház és a Magyar Versmondók Egyesülete versmondó és versklipversenyét, a Nemzeti VERSenyt, amelyre május 1-jéig várják a jelentkezéseket.

A határokon átívelő, felmenő rendszerű versenyre valamennyi korosztályból jelentkezhetnek nem hivatásos magyar versmondók - olvasható a szervezők MTI-hez eljuttatott közleményében.

Mint írják, a verseny elsődleges célja a hagyományos vers- és prózamondó találkozó mellett a klasszikus és kortárs költészet újszerű, innovatív tolmácsolása, a költészet és a versmondás népszerűsítése, a magyar nyelv tisztaságának és sokszínűségének felvonultatása és a kulturális identitás erősítése.

A verseny védnöke Vidnyánszky Attila rendező, a Nemzeti Színház igazgatója. A zsűri állandó tagjai a Nemzeti Színház és a Magyar Versmondók Egyesületének művészei, szakemberei: Bakos-Kiss Gábor színművész, Kiss László rendező, Lutter Imre előadóművész, producer, a verseny főszervezője és Szabó László kommunikációs szakember, akikhez idén csatlakozik Udvaros Dorottya színművész, a Nemzeti színház társulati tagja is, Nagy-Kálózy Eszter színművészt váltva.

A versenyt 2016-ban hirdették meg először, a megmérettetésre már az első évben több mint 200 versenyző jelentkezett, ahogyan a következő években is, és a szervezők az idén is hasonló érdeklődésre számítanak. A közösségi oldalakon a résztvevők a versfilmek és versklipek révén a mozgóképes műfajban is megmutathatják kreativitásukat, tehetségüket.

Nevezni négy verssel lehet, amelyek nem magán kiadású kötetben, antológiában vagy neves irodalmi folyóiratban (nyomtatott vagy online) megjelentek, és amelyek közül egy a rendszerváltás költészetéhez kapcsolódik, egy Ady Endre vagy Weöres Sándor verse, egy klasszikus magyar költőtől származik (Ady Endrét és Weöres Sándort kivéve), valamint egy szabadon választott magyar költő verse, megkötés nélkül.

Az első fordulóban a négy közül bármelyik vers elmondását videón rögzítve kell beküldeni. A második fordulóban a továbbjutók egy újabb verset dolgoznak föl a négy közül, versklip formájában. A harmadik fordulóban a továbbjutóknak a versklipjeik vetítése mellett a rendszerváltáshoz kapcsolódó közéleti verset és a verseny fordulói alatt még el nem hangzott negyedik verset kell előadni.

A két online fordulót követően a döntő a Nemzeti Színházban lesz november 9-én és 10-én. A közönség előtt zajló eseményt a Nemzeti VERSeny Facebook-oldalán élőben közvetítik. A legjobb előadók a pénzjutalmak mellett értékes díjakban részesülnek - áll a közleményben.

További információ a www.vers.hu/nemzetiverseny oldalon, a Nemzeti Színház honlapján és a verseny Facebook-oldalán található.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Gombaszögi Ella egy zenés vígjátékban például a ledér hölgyet játszó "Gomba" szerepe szerint így fordult Csortos Gyulához: "Azt álmodtam, hogy teljesen meztelenül sétálok az utcán, csak egy nagy tollas kalap volt a fejemen "
 
Örkény István a XX. század derekán alkotott. Az akkori kor (főként a politikai réteg) nem nagyon ismerte el munkásságát, sőt, nem nagyon kedvelte azt. Ezért aztán Örkény úgy döntött, hogy önként felhagy hivatásával, s megpróbálkozik az újságírással.
Aforizmák
„Aki a disszonanciát nem ismeri, a harmóniát értékelni nem tudja."
Kodály Zoltán
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ