A költészet napja - Vajna Ádám kapta idén a Makói Medáliák díjat
Dátum: 2019. április 11., csütörtök, 13:39

Vajna Ádám kapta idén Oda című verseskötetéért a Makói Medáliák díjat, amelyet elsőkötetes költők számára alapított a Maros-parti város önkormányzata. Az elismerést csütörtökön, a költészet napján adták át a Hagymaházban.

Farkas Éva Erzsébet (Fidesz-KDNP) polgármester felidézte, hogy a makói önkormányzat 2005-ben József Attila születésének centenáriuma alkalmából alapította a Makói Medáliák nevet viselő irodalmi elismerést. A díj célja, hogy Makó városa támogassa az elsőkötetes költőket, ahogy az történt egykor József Attilával is.

A Csányi Katalin szobrászművész készítette, József Attilát ábrázoló bronz emlékplakettet és a vele járó 100 ezer forintos pénzjutalmat a Turi Tímea, Bíró-Balogh Tamás és Orcsik Roland alkotta kuratórium javaslata alapján ítélik oda.

Vajna Ádám 1994-ben született Budapesten, középiskolába a Hévízi Bibó István Gimnáziumba járt, majd az Eötvös Loránd Tudományegyetemen skandinavisztika szakon tanult. 2014 óta publikál, Oda című kötete tavaly jelent meg. A Hévíz folyóirat munkatársa, az Észak skandinavisztikai folyóirat és a Versum szerkesztője.

Vajna Ádám a díj átadását megelőzően újságíróknak úgy fogalmazott, sokan kamaszként írnak verseket, de a legtöbben "kinövik" ezt. Mint mondta, egyetemistaként kezdett el versekkel foglalkozni. Arra törekszik, hogy műveiben jelen legyen a humor, de ez nem lehet tét nélküli, szeretné, ha lírája egyszerre szórakoztatna és elgondolkodtatna. Elárulta, izgatja a kísérletezés, így elképzelhetőnek tartja, hogy később prózával vagy akár drámával is próbálkozzon.

A Hagymaházban rendezett ünnepségen adták át a Janáky Marianna író, költő alapította Osvát Ernő-díjat. Az elismerést az a szerkesztő nyerheti el, aki a legtöbbet tett a fiatalok ízlésformálásáért, és részlehajlás nélkül csak a minőséget tartotta fontosnak a műalkotások, illetve a róluk szóló recenziók megjelentetésekor. A díjat idén Jenei László, a Miskolcon megjelenő Műút irodalmi, művészeti és kritikai folyóirat kritika- és esszérovatának szerkesztője kapta.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Goethe még diák korában gyakran sétált a város határain kívül is. Egyszer egy keskeny ösvényen járt éppen, amikor a vele éppen rossz viszonyban álló diáktársa jött szembe.
 
A múlt század francia irodalmának egyforma büszkesége a két Dumas: apa és fia. Az öreg Dumas leghíresebb, legismertebb művei a „Három testőr" és a „Gróf Monte Christo" sorozat. A fiatal Dumas legjobb műve a Kaméliás hölgy, amely Puccini Traviata című operája szövegköny-vének alapjául is szolgált.
Aforizmák
„Ha meg akarod változtatni a világot, előbb el kell fogadnod olyannak, amilyen."
Bertold Brecht
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ