A költészet napja - Magyar versekkel ismerkedhet a kínai közönség Pekingben
Dátum: 2019. április 11., csütörtök, 13:43

Magyar versekkel ismerkedhet a kínai közönség csütörtökön, a költészet napján a Pekingi Magyar Kulturális Intézet (PMKI) és Magyarország pekingi nagykövetsége jóvoltából.

A PMKI a világ húsz másik országában működő magyar kulturális intézethez csatlakozva elhozta Pekingbe is azt az eredetileg Londonból induló kreatív akciót, melynek keretében az intézet utcafrontjára kihelyezett több száz színes cédulából álló, látványos installációval népszerűsíti a magyar költészetet.

Az öntapadós cetliken a járókelők ismert magyar költők - többek között József Attila, Ady Endre, Radnóti Miklós, Vörösmarty Mihály, Weöres Sándor, Tóth Krisztina és Nagy Gáspár - műveit olvashatják kínai nyelvű fordításban, a nekik tetsző költeményeket pedig magukkal is vihetik.

Az eseményhez Kína-szerte számos magyarul tanuló diák is csatlakozott. A Pekingi Idegen Nyelvi Egyetem magyar szakos hallgatói például szintén színes cédulákból és saját rajzaikból készítettek installációt.

Az érdeklődők emellett maguk is kivehetik a részüket a magyar költészet népszerűsítéséből. A PMKI és a magyar nagykövetség közös kezdeményezéseként elindított WePoem elnevezésű akció keretében arra biztatják a magyar kultúra iránt érdeklődőket, hogy osszák meg kedvenc magyar versrészletüket Kína legnagyobb közösségi hálózatán, a WeChaten keresztül. A bátrabbak videós szavalóversenyen is részt vehettek.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Molnár Ferenc hajnalban hazafele tartva, Jacobi Viktor ablakából a Jacobi Szibill című művében a később legnépszerűbbé vált Kis Petrovom című dal melódiáját hallotta.
 
Úgy látszik a tehetséget, a zseniket máshol sem becsülik meg. Amikor Robert Burns meghalt, nem sokkal temetése után márványemlékművet állítottak neki.
Aforizmák
„ Az emberek nem egészségesek, hanem boldogok akarnak lenni."
Karinthy Frigyes
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ