A magyar Mán-Várhegyi Réka az EU Irodalmi Díjának idei nyertesei között
Dátum: 2019. május 24., péntek, 6:36

Idén tizennégy, írói pályájuk elején járó szerző, köztük a magyar Mán-Várhegyi Réka nyerte el az Európai Unió Irodalmi Díját - közölte az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete csütörtökön az MTI-vel.

A díjazottakat Navracsics Tibor, az Európai Bizottság oktatásért, kultúráért, ifjúságpolitikáért és sportügyért felelős biztosa és Valer-Daniel Breaz román kulturális miniszter ismertette szerda este.

Az uniós biztos elmondta, hogy az Európai Unió Irodalmi Díja és a Kreatív Európa program révén az Európai Bizottság segítséget nyújt a szerzőknek, kiadóknak, fordítóknak és könyvkereskedőknek ahhoz, hogy színvonalas és változatos irodalmi alkotásokkal gazdagítsák az Európában és a kontinens határain kívül élő olvasók életét.

Az Európai Bizottság 2009-ben - a Kreatív Európa program támogatásával - hívta életre az Európai Unió Irodalmi Díját. A díjat az unió minden évben írói pályájuk elején járó szerzőknek ítéli oda, hogy ráirányítsa a figyelmet a kortárs európai irodalom gazdagságára, valamint Európa sokszínű kulturális és nyelvi örökségére.

A díjazás során az országok hároméves ciklusban kerülnek sorra, évente 11-13 ország zsűrijét kérik fel a díjazandó író kiválasztására. Magyarországra legutóbb 2015-ben került sor, akkor Szvoren Edina Nincs, és ne is legyen című elbeszéléskötetét díjazták.

A győztesek október 2-án vehetik át díjukat és a díjjal járó ötezer eurós (mintegy 1,6 millió forint) pénzjutalmat Brüsszelben.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Molnár Ferenc jókedvű társasággal vacsorázott egy óbudai vendéglőben. Az asztalok között állandóan ott lábatlankodott egy szemtelen kiscsirke, le-lecsapva a morzsákra.
 
Aforizmák
„Ha tudni akarod, hogy egy nemzet mennyire becsüli meg a múltját, nézd meg a temetőjét."
Gróf Széchenyi István
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ