Az Emmi - Kultúráért Felelős Államtitkárság közleménye
Dátum: 2019. május 24., péntek, 6:37

Mán-Várhegyi Réka regénye nyerte el az Európai Unió Irodalmi Díját

Az Európai Unió Irodalmi Díját idén Mán-Várhegyi Réka Mágneshegy című regénye nyerte el. A május 22-én Brüsszelben tartott díjátadón Fekete Péter, az EMMI kultúráért felelős államtitkára kiemelte, hogy idén ismét egy olyan szerző és egy olyan mű nyerte el a díjat, aki nemcsak íróként képvisel magas esztétikai minőséget, hanem az általa felvetett problémák érzékeny művészi kezelésével is méltó arra, hogy a nemzetközi porondon hazánkat és a magyar irodalom egészét képviselje.

A Mágneshegy című regény az ezredforduló egyetemi-akadémiai közegéről, az értelmiségivé válásról és a női szerepek megéléséről ad korképet. Az Európai Könyvkereskedők Szövetsége (European Booksellers Federation), az Európai Írók Tanácsa (European Writers Council) és az Európai Könyvkiadók Szövetsége (Federation of European Publishers) által 2009-ben alapított díjat az európai kortárs irodalom kiemelkedő tehetségű alkotói és az irodalom jól ismert európai személyiségei kaphatják meg.

Mán-Várhegyi Réka 1979-ben született az erdélyi Szászrégenben. A Boldogtalanság az Auróra-telepen című kéziratára 2013-ban megkapta a JAK kendő-díjat. 2014-ben Horváth Péter, illetve Móricz Zsigmond irodalmi ösztöndíjban részesült.

Ugyanebben az évben képviselte Magyarországot a szerbiai Kikinda Short nevű nemzetközi rövidpróza fesztiválon. 2015-ben részt vett az Európai Elsőkönyvesek Fesztiválján, illetve Margó-díjra jelölték.

Kiadó: Emmi - Kultúráért Felelős Államtitkárság

(OS)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
 
A L'Opinion című lap 1885.október 15-i számában megemlékezik a Hotel Drouot árveréséről (amely árverési csarnokot műfordítóink Drout-szállodának szoktak magyarítani), s elmondja, hogy mikor a szolga a kiállítási asztalra helyezett egy milói Vénust ábrázoló másolatot, harsány hangon kiáltotta a közönség felé:
Aforizmák
„Nem művészet megöregedni, de művészet azt elviselni."
Johann Wolfgang Von Goethe
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ