József Attila-mellszobrot avattak a Ferencvárosban
Dátum: 2019. június 21., péntek, 10:11

József Attila-mellszobrot avattak Budapesten, a IX. kerületben, a költő egykori lakóhelye közelében, a Ferenc téren csütörtökön.

Pintér Attila bronzból készült alkotását Tarlós István főpolgármester, Bácskai János, Ferencváros polgármestere és Juhász Judit, az Anyanyelvápolók Szövetségének elnöke, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) szóvivője avatta fel a Ferencvárosban.

"József Attila életének színtere kulturális örökségünk kitörölhetetlen része. Emlékezni róla, ápolni, megismertetni mulaszthatatlan kötelességünk" - hangsúlyozta köszöntőjében Tarlós István.

A főpolgármester szavai szerint a költő megjelenítése a téren visszavisz a múltba, felejthetetlen alakja mint néma szemtanú jelenik meg a megváltozott élettérben, a szobornál elidőzve, a megtört arcot fürkészve ma is eleven jelenik meg a múlt súlyos öröksége.

Mint mondta, Pintér Attila műalkotása érzékenyen megmintázott mű, amely hűen adja vissza a költő nélkülözésekkel teli alkotóéletének lényegét, akinek a nyomor, kilátástalanság, kiszolgáltatottság kitörölhetetlen nyomokat hagyott szinte minden alkotásán. "A portré egyszerű, letisztult eszközökkel, mégis árnyaltan mutatja be a szelíd arcon az emberi szenvedés letörölhetetlen nyomait" - fogalmazott Tarlós István.

Bácskai János, Ferencváros polgármestere arról beszélt, hogy József Attila De szeretnék gazdag lenni... kezdetű verse szinte bizonyosan a Ferenc tér 11-es számú ház 3. emeletén született, ez volt a család első otthona, ahol éveken át laktak. Beszélt arról is, hogy szintén ebben a házban írta József Attila Jelen, múlt, jövő című szonettjét.

Juhász Judit, az Anyanyelvápolók Szövetségének elnöke köszönetet mondott a főpolgármesternek és a kerület polgármesterének azért, hogy felkarolták a Nemzeti Alapítvány és az Anyanyelvápolók Szövetségének kezdeményezését, melynek eredményeként felavathatták a költő mellszobrát.

Mint felidézte, gyermekkorában Külső-Ferencvárosban szinte mindenki számon tartotta, hogy ott lakott az élő legenda, "a mi költőnk, a mamával és két nővérével, háziurak notórius kilakoltatottjaiként, örökös harcban a napi betevőért, mint oly sokan errefelé". Hozzátette: nagyot változott, újjászületett a városrész, ahol otthonra lelt Pintér Attila alkotása. A mellszobor "gyöngéden megformált vonásait szemlélve egy nehéz sorsú költőzseni örök gyermeki lelkéhez juthatunk közelebb, amely lélek nem bírta el egyszerre az élet és a betegség terheit" - mondta Juhász Judit.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Victor Hugo a nagy francia író egyszer sürgős munka előtt állt. Mivel nem bízott eléggé abban, hogy végig kitart feladata mellett, félig levágta a szakállát és félig a haját, az ollót pedig kidobta az ablakon.
 
Szép Ernőhőz, a neves íróhoz bekopogott egy fiatalember. – Művész úr – mondta alázatos hangon – nemrég elküldtem önnek a novellámat. Tudja, azt az igen eredeti témájú novellát! Méltóztatott már elolvasni?
Aforizmák
„ ...már az iskolában megtanultam, hogy nem gondolhatok olyan furcsa és hihetetlen dolgot, amelyet valamely filozófus már előbb ne állított volna..."
Descartes
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ