Debreceni Irodalmi Napok - Az idei fő téma a paródia
Dátum: 2019. november 4., hétfő, 6:35

Az irodalmi paródia lesz a fő témája az idei Debreceni Irodalmi Napok (DIN) programsorozatának, amelyet november 4. és 6. között rendeznek meg - közölték a szervezők csütörtökön a helyi Méliusz könyvtárban tartott sajtótájékoztatón.

Komolay Szabolcs, az önkormányzat tanácsnoka kiemelte: az utóbbi években egyfajta összművészeti fesztivállá vált a rendezvény, ahol az irodalom mellett például a fotóművészet és a színművészet is fontos szerepet kap.

Szirák Péter irodalomtörténész, a DIN kurátora kiemelte: az idén a fő téma az irodalmi paródia, vagyis az utánzás, a mimikri, a humort fakasztó ismétlés kérdése, megjelenése lesz a hazai és a külföldi irodalomban.

Ez a téma a szűkebb szakmai berkeken túl is érdeklődésre tarthat számot, amennyiben a paródia jelensége - az irodalmon innen és túl - vélhetően a művelt közönséget is foglalkoztatja - tette hozzá.

Szirák Péter elmondta azt is, hogy a tanácskozás közönségbarát megszervezésére törekedtek: irodalomtörténészek előadásaival indul a szakmai program, majd a felmerülő kérdések elmélyült megtárgyalására panelbeszélgetéseket rendeznek.

Bejelentette: az Alföld folyóirat szerkesztősége az Alföld-díjat idén Bengi László irodalomtörténésznek, Németh Zoltán költőnek, irodalomtörténésznek és posztumusz Térey János költőnek, írónak ítélte a folyóiratban megjelent színvonalas írásaiért.

Pogrányi Péter programszervező jelezte: a DIN első napján a Csokonai Színház művészei által összeállított Őszi hadjárat című felolvasóesttel Térey Jánosra emlékeznek. Vendégük lesz a jeles kritikus és szerkesztő, Reményi József Tamás, aki a kerekasztal-beszélgetés résztvevőjeként saját paródiáiból is fölolvas.

Ott lesz az eseményen Fenyő D. György, a jól ismert gimnáziumi tanár és pedagógiai szakíró, aki Balajthy Ágnessel együtt mutatja be a Debreceni Egyetemen a kortárs irodalom tanítását segítő, A Fausttól a Szívlapátig című kötetet.

A programot színesíti még a Bécsiné Kéri Ágota vezetésével induló Ady-séta, a Poén a képen - Humor a fotográfiában című fényképkiállítás és az Új Alföld Könyvek legfrissebb darabjának, Bódi Katalin Éva születése című könyvének bemutatója.

A Debreceni Irodalmi Napok programsorozatához kapcsolódva az Apolló mozi vendégül látja Hajdu Szabolcs filmrendezőt, akinek Ernelláék Farkaséknál című filmjét nézhetik meg az érdeklődők.

Pogrányi Péter elmondta azt is, hogy a debreceni Méliusz Juhász Péter könyvtár Egy félig csókolt csóknak a tüze. címmel hirdet versillusztrációs pályázatot Ady Endre nőkhöz, nőkről írott verseihez. Középiskolás diákok, amatőr és hivatásos alkotók, képzőművészek pályázatait egyaránt várják - fűzte hozzá.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
A XIX. század végén a lengyel komponista és zongoraművész, Moritz Moszkowski Bécs utcáin sétálgatott a Rimszkij-Korszakov-tanítvány Alekszandr Glazunov társaságában.
 
Maurice Joxant-nak, Lautrec barátjának az a gondolata támadt, hogy Lautrecnek bizonyára örömet szerezne, ha kijárná neki a Becsületrendet.
Aforizmák
„ A hiúságnak nincsenek fokozatai, legfeljebb az ügyességnek, amellyel eltitkoljuk."
Mark Twain
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ