Emlékestet rendeztek Oláh János író tiszteletére
Dátum: 2019. november 25., hétfő, 6:49

Negyedik alkalommal rendezte meg a 2016 júliusában elhunyt Oláh János költő, író, kiadóvezető emlékét felidéző, díjkiosztóval egybekötött irodalmi estjét a Magyar Napló folyóirat szerkesztősége pénteken Budapesten.

Oláh János a kor egyik legmeghatározóbb költője, prózaírója, a Kilencek költőcsoport tagja, aki az irodalomszervezés területén is múlhatatlan érdemeket szerzett. A zsúfolásig megtelt teremben a családtagok jelenlétében barátok, kollégák, pályatársak, sportbarátok, művészettörténészek és tisztelők gyűltek össze, hogy együtt idézzék fel a kiemelkedő alkotó és irodalomszervező életét és munkásságát - közölte az MTI-vel pénteken a Magyar Napló.

Beszámolójuk szerint a megjelenteket Szentmártoni János, a Magyar Írószövetség elnöke köszöntötte, aki beszélt Oláh János örökségéről és szellemiségének továbbéléséről. Jánosi Zoltán, a kiadó irodalmi vezetője Oláh János munkásságát idézte meg, kitérve a nemrég megjelent Európai vőlegény című posztumusz kötetre, amely Oláh János összegyűjtött színműveit, hangjátékait tartalmazza.

Frissen jött ki a nyomdából az Oláh János recepcióját feldolgozó "Zengj, hol minden üres." - Oláh János világa című kötet, amelyet Stamler Ábel mutatott be.

Immár ötödik alkalommal adta át a Magyar Napló Kiadó, a Széphalom Könyvműhely és az Orpheusz Kiadó az Oláh János által alapított Az év legsikeresebb szerzője-díjat. Az elismerést azok a kiadók azon szerzői kapják, akiknek a könyveit a legnagyobb példányszámban vásárolták meg az elmúlt év során, és akik maguk is sokat tettek könyvük népszerűsítéséért.

A díjat korábban olyan szerzők nyerték, mint Jókai Anna, Kende Kata, Nagy Zsuka, Ughy Szabina, Farkas Wellmann Endre, Szakály Sándor és Szakolczay Lajos. Ezúttal Csender Levente A különleges Meditittimó kalandjai című mesekönyve (Magyar Napló Kiadó), Jámborné Balog Tünde Különös tartomány című kötete (Széphalom Könyvműhely) és Homoki-Nagy István Nádi szélben című könyve érdemelte ki az elismerést.

Az Oláh János-emlékest hirdették ki a Magyar Napló 30 novellapályázat eredményét is. A rendszerváltozás és a Magyar Napló folyóirat alapításának 30. évfordulója alkalmából meghirdetett pályázatra 140 pályamű érkezett; az első helyet a zsűri Horváth (EÖ) Tamásnak, a második díjat Hajnal Csabának, a megosztott harmadik helyezést pedig Miklya-Luzsányi Mónikának és Lokodi Imrének ítélte oda - áll a közleményben.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Az Isteni színjáték tengernyi szereplőjéből és fordulatos eseményéből is kitűnik, hogy Dante emlékezőtehetsége rendkívüli volt. Erről a csodálatos memóriáról egy szerény, de frappáns történet is beszámol.
 
Victor Hugo a nagy francia író egyszer sürgős munka előtt állt. Mivel nem bízott eléggé abban, hogy végig kitart feladata mellett, félig levágta a szakállát és félig a haját, az ollót pedig kidobta az ablakon.
Aforizmák
„ A probléma csak ennyi: művész tudsz-e maradni, miközben felnőtté válsz, mert minden gyermek művész."
Pablo Picasso
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ