Makkai Ádámot saját halottjának tekinti az Emberi Erőforrások Minisztériuma
Dátum: 2020. február 4., kedd, 7:14

Makkai Ádámot saját halottjának tekinti az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a költő január 18-án, életének 85. évében hunyt el Budapesten - közölte hétfőn az Emberi Erőforrások Minisztériuma az MTI-vel.

A kétszeres Kossuth-díjas költő, műfordító és nyelvész 1935-ben született Budapesten. Felsőfokú tanulmányait az ELTE magyar-francia szakán végezte. Az 1956-os forradalom leverése után az Amerikai Egyesült Államokba emigrált. 1974-ben megalapította az amerikai nyelvészszövetséget, amelynek ügyvezető elnöke is volt. Metafizikába hajló, ironikus verseket írt és magyar költők verseit népszerűsítette angol nyelven.

Folyóiratokat, antológiákat szerkesztett, és több egyetemen tanított nyelvészetet. Kultúrtörténeti jelentőségű munkája az ezer oldalas költői antológia szerkesztése, amely angol (In Quest of the Miracle Stag) és magyar nyelven (A csodaszarvas nyomában: A legszebb ezer vers költészetünk nyolc évszázadából) is megjelent - olvasható a közleményben.

Mint írják, Makkai Ádámot 2011-ben Kossuth-díjjal tüntették ki a magyar költészetet világszerte népszerűsítő műfordítói munkásságáért, a rendkívüli formakultúrájú és páratlan nyelvi leleménnyel megírt költeményeiért, életpályája elismeréseként. 2016-ban a Magyar Szent István Rend kitüntetésben részesült és Kossuth Nagydíjat is kapott világszerte nagyra értékelt és a magyar költészet rangját emelő műfordításai, egyedülálló formavilágú és invenciózus költészete, kivételes művészi pályája, valamint értékteremtő oktatói és tudományos közéleti életműve elismeréseként.

Makkai Ádámot 2019-ben a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) rendes tagjává választotta.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Jászai Mari vidéken vendégszerepelt. A partnere csapnivalóan gyenge színész volt. Jászai a próbán küzdött vele, tanította, magyarázott neki – eredménytelenül.
 
Victor Hugo a nagy francia író egyszer sürgős munka előtt állt. Mivel nem bízott eléggé abban, hogy végig kitart feladata mellett, félig levágta a szakállát és félig a haját, az ollót pedig kidobta az ablakon.
Aforizmák
„ Ne dühöngj, hogy megöregedtél, van, akinek ez sem sikerül."
G. B. Shaw
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ