A költészet napja
Dátum: 2020. április 9., csütörtök, 13:52

1964-től minden évben április 11-én, József Attila (1905-1937) születésnapján ünneplik Magyarországon a költészet napját. Ugyanezen a napon született idén 120 éve, 1900-ban a magyar irodalom egy másik kiemelkedő alakja, Márai Sándor is. Az MTVA Sajtóadatbankjának összeállítása:

Idén a koronavírus-járvány miatt a költészet napjának rendezvényeit az online térben tartják. Így például a Magyar Napló Kiadó József Attila életművével foglalkozó Irodalmi Magazinját teszi elérhetővé a magyar költészet napján, az Örkény Színház versmondó akciót indít, a Martonvásári Színjátszók Közössége pedig versvideókkal készül. Új online tartalmakkal várja a közönséget a budapesti Ludwig Múzeum, a Szegedi Nemzeti Színház és a Szegedi Pinceszínház is. A Magyar Versmondók Egyesülete Egész napos online programot hirdetett meg, április 11-én mintegy száz külföldön élő magyar mond majd verset a Facebookon. A Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtára (DEENK) két magyar verset, egy kortárs és egy klasszikus művet dolgoz fel minivideók bemutatásával. A Pécsi Nemzeti Színház színészei felmondanak egy-egy verset otthonaikban és ezekből a nézők egy sorozatot láthatnak a teátrum oldalán.

A költészet napja emlékezetes eseményeként 2010-ben Miskolc-Lillafüreden 760, főként középiskolás diák egyszerre szavalta el József Attila Óda című versét, 2012-ben Jordán Tamás Kossuth-díjas színművész vezetésével Sárváron mintegy nyolcszáz diák mondta el egyszerre Nagy László Ki viszi át a szerelmet? című versét. 2013-ban versmondási rekordot döntöttek Nyíregyházán, csaknem kétezren adták elő egyszerre Váci Mihály Én szőke városom című versét. 2019-ben világrekord született, amikor Lutter Imre Radnóti-díjas előadóművész, a Magyar Versmondók Egyesületének ügyvezető elnöke 24 órán keresztül adta elő magyar szerzők szépirodalmi műveit a budapesti Fészek Művészklubban. Az "Ugorj be egy versre!" 24 órája alatt több mint 650 vers hangzott el, az előadás József Attila-művel kezdődött és Ady-verssel zárult.

Idén tizenkilencedik alkalommal jelent meg a Magyar Napló Kiadó gondozásában Az év versei antológia, amely mintegy negyven magyarországi és határon túli magyar folyóirat közlése alapján az elmúlt év legjobb verseiből nyújt sokoldalú válogatást. A kötetben ezúttal 93 költő szerepel, a legidősebb a közelmúltban elhunyt Tornai József, a legidősebb élő költő az idén 89 éves Czigány György, a legfiatalabb pedig a 19 éves Nagy Lea. A már hagyománnyá vált kötetet bemutató Versmaratont, valamint a Versünnep fesztivál döntőjét idén a rendkívüli helyzet miatt egyelőre elhalasztották. Utóbbit 2019-ben a Nemzeti Összetartozás Évének jegyében hirdették meg kiemelt figyelmet szentelve 80 éve született Tolnai Ottó és Domonkos István vajdasági költő alkotásainak.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Egyik hazai körútján Caruso néhány ezer lírát utaltatott át magának egy kisváros postahivatalába. Amikor a címére érkezett pénzért jelentkezett, az akkurátus postamester sehogy sem volt megelégedve az énekes személyi igazolványaival.
 
Jászai Mari vidéken vendégszerepelt. A partnere csapnivalóan gyenge színész volt. Jászai a próbán küzdött vele, tanította, magyarázott neki – eredménytelenül.
Aforizmák
„ Az az ember, aki csakis önmagát szereti, semmit sem gyűlöl annyira, mint egyedül maradni önmagával."
Pascal
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ