Megrendezik a Quasimodo költőfesztivált szeptemberben Balatonfüreden
Dátum: 2020. április 21., kedd, 14:29

Megrendezik a Quasimodo költőfesztivált szeptember 18. és 20. között Balatonfüreden, ahol költőverseny, irodalmi szimpózium és versmarton is várja majd a látogatókat - tájékoztatta kedden az MTI-t a rendezvény főszervezője.

Cserép László, a balatonfüredi önkormányzat kulturális osztályvezetője elmondta, hogy a költőversenyre június 12-ig várják a jelentkezőket, akik két, kiadatlan verssel pályázhatnak a négyszázezer forinttal járó Quasimodo-emlékdíjra.

Mint mondta, idén a költészetet és a rövid irodalmi műfajokat felkaroló fesztivállá bővítik a rendezvényt, amelyet 1992 óta minden esztendőben megrendeznek Salvatore Quasimodo Nobel-díjas olasz költő balatonfüredi tartózkodásának emlékére.

A költőverseny mellett lesz a beadott versekből összeállított versmaraton, az elmúlt évek díjnyertes verseire kiírt dalverseny, valamint egy irodalmi-társadalmi kérdésekkel foglalkozó szimpózium is - tette hozzá.

A hagyományos díjkiosztó gálán kívül bemutatják a díjnyertes műveket, szerveznek koncertet, olasz zenei és gasztronómiai programot, a magyar PEN klub által kiadott kötetekből könyvbemutatót, de a tervek között egy olasz képzőművészeti kamarakiállítás és egy fiatal olasz zongorista bemutatkozása is szerepel.

A trianoni békeszerződés aláírásának évfordulója alkalmából határon túli egyetemek diákjainak részvételével írók, költők beszélgetnek majd az egységes magyar irodalomról - fűzte hozzá.

A fesztivál a Veszprém-Balaton Európa Kulturális Fővárosa (EKF) program hivatalos rendezvénye lesz.

Salvatore Quasimodo gyógyulásának emlékére fát ültetett a füredi Tagore sétányon 1961-ben, és versben fogalmazta meg a balatoni tájhoz, a városhoz fűződő érzéseit, ennek emlékére rendezik meg évről évre a költőversenyt.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Az évek senki fölött sem múlnak nyomtalanul, s egyre gyakrabban fordul elő, hogy kisebb-nagyobb panaszokkal föl kell keresniük az orvost. Így tett Dobsa Sándor is, aki az idősebbek számára egyet jelent a Stúdió 11-gyel, s kiváló zongorakísérőként a fiatalok előtt sem ismeretlen.
 
Jávor Pál nemcsak a színpadon és a filmekben szeretett mulatni, hanem a szabad idejében is. Még fiatal színész volt, amikor egy éjjel az egész havi fízetését elszórakozta.
Aforizmák
„Aki keveset gondolkodik, sokat téved."
Leonardo Da Vinci
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ