Kihirdették az Év Gyerekkönyve-díjasokat
Dátum: 2020. június 7., vasárnap, 18:52

Kihirdették az Év Gyerekkönyve-díjasokat; Zalka Csenge Virág, Huszti Gergely, Paulovkin Boglárka, Havasi Attila és Varró Dániel tevékenységét is elismerték.

A szervezők MTI-hez pénteken eljuttatott közleménye szerint ötödik éve szervezi és osztja ki a HUBBY - Magyar Gyerekkönyv Fórum az Év Gyerekkönyve-díjat öt kategóriában, a független szakmai zsűri döntése alapján.

Gyerekkönyvírói, ifjúsági írói, illusztrátori, műfordítói, valamint innovációs kategóriában érkeztek a nevezések a 2019-ben megjelent könyvek közül. Az Év Gyerekkönyve címre ismét kiemelkedő gyerek- és ifjúsági könyvekkel neveztek a kiadók - olvasható a közleményben.

Mint írják, a 2019-es megjelenések legjobbjait, az Év Gyerekkönyve díjazottjait és a HUBBY különdíjasait az online megtartott Margó Irodalmi Fesztiválon hirdették ki pénteken.

A szakmai zsűri döntése szerint az Év Gyerekkönyv Írója (12 év alatti kategória) Zalka Csenge Virág lett Ribizli a világ végén című kötetével (Móra Könyvkiadó), az Év Ifjúsági Könyv Írója (12 év feletti kategória) pedig Huszti Gergely Mesteralvók hajnala című művével (Ciceró Könyvstúdió). Az Év Illusztrátora Paulovkin Boglárka lett, Majoros Nóra Az orrszarvú és a madarak című művéhez (Pozsonyi Pagony) készített munkájával.

Az Év Fordítója díjat Havasi Attila és Varró Dániel nyerte el, T.S. Eliot Macskák című művének magyar fordításával (Pozsonyi Pagony). Az Év Leginnovatívabb Könyve a Hogyne szeretnélek! című kötet (Tilos az Á), amelyben Shakespeare szonettjeit fordította újra Papolczy Péter.

A zsűri tagja volt Csatlós Judit muzeológus, Győrei Zsolt író, fordító, Hansági Ágnes irodalomtörténész, Halupa-Tiba Gabriella könyvtárostanár, Tarr Ferenc, a HUBBY elnökségi tagja, a zsűri elnöke Péterfy Gergely író.

A hagyományokhoz hűen a HUBBY idén is iskolák bevonásával szervezte meg a diákokból álló zsűrit. Tanáraik támogatása mellett a diákok egy-egy kategória shortlistjéből emelték ki a legjobbnak vélt könyvet. A diákzsűri szakmai mentora Wittmann Ildikó (Magyar Gyerekirodalmi Intézet) volt.

A diákzsűri döntése szerint Az Év Gyerekkönyv Írója (12 év alatti kategória) Bán Zsófia Vagánybagoly és a harmadik Á - avagy mindenki lehet más című kötetével(Pozsonyi Pagony). Az Év Ifjúsági Könyv Írója (12 év feletti kategória) Berg Judit Az őrzők című műve (Ecovit Kiadó). Az Év Illusztrátora Paulovkin Boglárka lett, Majoros Nóra Az orrszarvú és a madarak című kötetéhez (Pozsonyi Pagony) készült munkájával. Az Év Leginnovatívabb Könyve Lőrinc László 25 szelfi az Árpád-korból (Kolibri Gyerekkönyvkiadó).

A HUBBY különdíjakat is ítélt a gyerek- és ifjúsági irodalomban kifejtett fontos tevékenységért azoknak, akik hosszú ideje alkotnak egyenletes és magas színvonalon, és ezzel párhuzamosan kiemelkedő kezdeményezésekben vesznek részt. Az idén először a HUBBY Kiadói díjat is odaítélték, ezzel elismerve a kiemelkedő, progresszív kiadói kezdeményezéseket.

A HUBBY - Magyar Gyerekkönyv Fórum különdíjasai között a Szerzői díjat Wéber Anikó az elmúlt években kiemelkedő írói és szervezői tevékenységéért nyerte el, az Illusztrátori díjat Máray Mariann az elmúlt években kiemelkedő illusztrátori tevékenységéért kapta. A Kiadói díjat a Csirimojó Kiadónak az elmúlt években kiemelkedő kiadói tevékenységéért ítélték oda.

Az Év Gyerekkönyve Díj kiosztása a Libri támogatásával valósult meg - áll a közleményben.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Miután Heltai Jenő nem kérhetett szabadalmat szellemes mondásaira, sűrűn érte az a „megtiszteltetés", hogy ötleteivel mások neve alatt találkozott.
 
Wagnert sokan bírálták, támadták életében. Egy ízben éppen társaság volt nála, amikor a postás egy levelet hozott. A zeneszerző felnyitotta, s a papírlapon mindössze egyetlen szó állt: „Hülye".
Aforizmák
„ A kor csak akkor számít, ha sajt vagy."
Helen Hayes
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ