A Tokaji Írótáborban adták át az idei Debüt-díjakat
Dátum: 2020. agusztus 24., hétfő, 13:14

A Tokaji Írótáborban adták át a Magyar Írószövetség idei Debüt-díjait; az elismerést három fiatal szerző vehetett át: Bék Timúr költő, Vöröskéry Dóra prózaíró és Smid Róbert irodalomtörténész.

A Magyar Írószövetség által 2019-ben alapított díjjal fiatal, elsőkötetes alkotókat jutalmaznak három kategóriában (vers, széppróza, tanulmány). Az elismeréssel bruttó 1 millió forint pénzjutalom jár, és az alkotó a Magyar Írószövetség tagjává válik - tájékoztatta a Magyar Írószövetség csütörtökön az MTI-t.

Idén a szakmai zsűri líra kategóriában Bék Timúr költőnek ítélte a Debüt-díjat, a tavaly megjelent Aszterión című első kötetéért, amiért Khelidón-díjat és Gérecz Attila-díjat is kapott.

Széppróza kategóriában Vöröskéry Dóra vehette át a kitüntetést Röpképtelen madarak című, 2019-ben kiadott első novelláskötetéért. Tanulmány kategóriában a díjat Smid Róbert irodalomtörténész kapta Sigmund Freud és Jacques Lacan papírgépei című könyvéért, amely a tavalyi Ünnepi Könyvhétre jelent meg.

Bék Timúr, 1997-ben született Komlón, majd Szászváron nőtt fel és Bonyhádon érettségizett. Jelenleg a Szegedi Tudományegyetemen magyart, médiát, pedagógiát hallgat. Írásait többek közt a Bárka, a Kortárs és a Tiszatáj publikálta.

Vöröskéry Dóra, 1995-ben Békéscsabán született. Mezőberényben érettségizett, majd Sopronban tanult természetvédelmi mérnöki szakon. Egy évig élt Budapesten, jelenleg a Szegedi Tudományegyetem szociális munka szakos hallgatója.

Smid Róbert Gyöngyösön született 1986-ban. Disszertációját a pszichoanalízis médiumarcheológiai diskurzusából írta. Posztdoktori projektje az ökológiai technikák vizsgálatára irányul. Kritikákat főleg fiatal alkotókról közöl. 2017 óta az Előretolt Helyőrség Íróakadémia tagja, irodalomelméletet oktat és a kiadó Oláh János-ösztöndíjas szerkesztője.

A Debüt-díjat tavaly Nagy Lea, Voloncs Attila és Pataki Tamás érdemelte ki.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
„Évekkel ezelőtt Illyés Gyula Kegyenc című darabját mutattuk be a Madáchban. Gyula bácsi az egyik próbát meglátogatta és kérte: ne tiszteljük annyira a darabját.
 
„ A Kaviár és lencse című bohózatban a szövegkönyv szerint kinyílik az ajtó, a közönség megpillant, pisztolylövés, a szívemhez kapok és felkiáltok: „Meglőttek!...Gyilkosok!...” – És összeesem. Az egyik előadáson a pisztoly csütörtököt mondott. De hát nekem el kellett hunynom ott a helyszínen. Mit tehettem?...
Aforizmák
„ Azt hiszem, az Isten azért alkotta meg az embert, mert csalódott a majomban."
Mark Twain
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ