Nádasdy Ádám, Gerevich András és Balogh Gergő kapja idén az Alföld-díjat
Dátum: 2020. november 10., kedd, 13:37

Nádasdy Ádám költő, műfordító, nyelvtudós, Gerevich András költő, műfordító és Balogh Gergő irodalomtörténész, kritikus kapja idén az Alföld irodalmi folyóirat nívódíját - közölte Szirák Péter főszerkesztő hétfőn az MTI-vel.

A közlemény szerint az Alföld-díjat Nádasdy Ádám a költészetet, a műfordítást és a nyelvtudományt ötvöző, rendkívül gazdag életművéért, valamint a folyóiratban közölt kiváló verseiért és fordítói tevékenységét kommentáló esszéiért kapja. Gerevich András költői és műfordítói munkásságáért, valamint a lap olvasóit gazdagító költeményeiért részesül az elismerésben. Balogh Gergő a folyóiratban publikált, a történeti összefüggésekben és a kortárs elméletekben eligazodást segítő tanulmányaiért, valamint az olvasókat orientáló szakszerű bírálataiért veheti át a díjat.

A kitüntetést minden évben novemberben, a Debreceni Irodalmi Napok Alföld-díjasok estjén adják át, idén azonban a koronavírus-járvány miatt a rendezvény elmarad. A szerzők a tervek szerint 2021 áprilisában a Debreceni Költészeti Fesztiválon vehetik át az Alföld-díjat - olvasható a közleményben.

Az Alföld szerkesztősége 1978 óta ismeri el nívódíjjal kiemelkedő szerzőit. A díjazottak 1993 óta a pénzjutalom mellé E. Lakatos Aranka szobrászművész emlékplakettjét is megkapják. Eddig 120 szerzőnek 127 díjat osztottak ki. Közülük heten, Csoóri Sándor, Sütő András, Kulcsár Szabó Ernő, Tandori Dezső, Oravecz Imre, Esterházy Péter és Térey János kétszer is részesültek Alföld-díjban. A kitüntetést korábban megkapta többek között Kányádi Sándor, Hankiss Elemér, Tar Sándor, Nádas Péter, Borbély Szilárd, Kovács András Ferenc, Szilágyi István, Takács Zsuzsa és Tóth Krisztina.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
 
Henrik Ibsen, a nagy drámaíró egy alkalommal Rómában sétálgatott, amikor fölkeltette érdeklődését egy plakát, amelyet nagy tömeg bámult. Közelebb ment, de észrevette, hogy nincs nála az olvasószemüvege.
Aforizmák
„Kutya nehéz úgy hazudni, hogy az ember nem ismeri az igazságot."
Esterházy Péter
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ