Három új kötet jelent meg a FISZ kiadásában
Dátum: 2020. november 19., csütörtök, 9:15

Három új kötet - egy formabontó elsőkönyv, egy verseskötet és egy nagyszabású erdélyi antológia - jelent meg a Fiatal Írók Szövetsége (FISZ) kiadásában.

Az irodalmi szervezet szerdai közleménye szerint az elsőkönyveseket kiadó sorozatukban jelent meg Urbán Bálint Oscuro című kötete, amelynek főhősei - William S. Burroughs és Kurt Cobain - az "Inverz Paradicsomot", az elszemélytelenedés misztériumát keresik. "Urbán Bálint egy olyan úton kíséri őket végig, amelyen a magyar irodalomban eddig kevesen indultak el" - idézi a közlemény a könyv fülszövegét, amelyet Földényi F. László írt.

Marcutiu-Rácz Dóra sodró, alulstilizált esszéversekben feszegeti az érzékenység határait a Már minden nő hazament című verseskötetében. Társadalmi közhelyekkel kapcsolatosan tesz fel kényelmetlen kérdéseket, de közben egy pillanatra sem felejti el, hogy ő maga is a társadalom tagja. Elismeri a szorongást, de nem oldódik fel a kilátástalanság langyos vizében - fogalmaz a közlemény.

André Ferenc és Horváth Benji válogatásában jelent meg a Címtelen föld - Fiatal erdélyi metamodern líra című antológia, amely 26 fiatal költőtől tartalmaz verseket. A fülszöveg szerint a kötetben szereplő szerzőknél a kisebbségi, kelet-európai szorongás közös tapasztalat. Többlakiságuk és többnyelvűségük létbizonytalanságot eredményez, ugyanakkor a reflexív figyelem és a poétikai diverzitás termékeny táptalaja is.

A kötetet a FISZ az Erdélyi Híradó Kiadóval közösen jelentette meg - olvasható a közleményben.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
„Évekkel ezelőtt Illyés Gyula Kegyenc című darabját mutattuk be a Madáchban. Gyula bácsi az egyik próbát meglátogatta és kérte: ne tiszteljük annyira a darabját.
 
Ludwig van Beethoven és Johann Wolfgang Goethe 1807-1808 táján együtt üdültek Karlsbadban. A zseniális zeneköltő és a költőzseni összebarátkoztak, s gyakran indultak együtt kocsikirándulásra.
Aforizmák
„Ha találkozol a sikerrel és a kudarccal, akkor előbb-utóbb rájössz, hogy a kettő majdnem ugyanaz."
Joseph Rudyard Kipling
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ