Bartók Imre lett a Horváth Péter Irodalmi Ösztöndíj idei győztese
Dátum: 2020. december 5., szombat, 8:33

Bartók Imre író lett a fiatal szerzőket elismerő Horváth Péter Irodalmi Ösztöndíj idei győztese - közölték a szervezők az MTI-vel pénteken.

A nyolcadik alkalommal átadott elismerést Bartók Imre Majmom, Vergilius című kötetével nyerte el. A hatezer eurós ösztöndíj célja a legtehetségesebb pályakezdők, a már rendszeresen publikáló, új kötettel jelentkező, 35 évesnél nem idősebb szer­zők támoga­tá­sa. Emellett az új művek megszületésének ösztönzése, a kiadott mű németországi meg­jelentetésének elősegítése is az ösztöndíj célkitűzései között szerepel - írja a közlemény.

A díjazott a pénzjutalom mellett lehetőséget kap a Solitude Akadémia által biztosított egy­hónapos stuttgarti alkotói tartózko­dásra, a Stuttgarti Magyar Intézet által megszervezett szerzői estre és az elismerés kiegészül a Literarisches Colloquium Berlin (LCB) által felajánlott egyhónapos, jelentős összegű berlini ösztöndíjjal is.

Az ösztöndíjat Horváth Péter professzor, a stuttgarti székhelyű Horváth & Partners csoport alapítója hozta létre 2013-ban. A ösztöndíjat korábban Krusovszky Dénes, Mán-Várhegyi Réka, Áfra János, Bencsik Orsolya, Závada Péter, Simon Márton és Harag Anita nyerte el.

Az ösztöndíj kuratóriumának tagja Keresztury Tibor író, kritikus, szerkesztő; Parti Nagy Lajos költő, író és Szilasi László író, irodalomtörténész, egyetemi tanár. A kuratórium minden évben először a kiadók javaslatai alapján összeállít egy tízes listát, közülük választja ki a legjobb három jelöltet, majd a győztest. A legjobb három közé jutott másik két szerző - idén Kemenes Henriette és Korpa Tamás - 500 eurós jutalmat kap - olvasható a közleményben.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
„Évekkel ezelőtt Illyés Gyula Kegyenc című darabját mutattuk be a Madáchban. Gyula bácsi az egyik próbát meglátogatta és kérte: ne tiszteljük annyira a darabját.
 
Aforizmák
„ Vannak gonosz emberek, akik kevésbé lennének veszedelmesek, ha nem volna bennük semmi jóság."
La Rochefoucauld
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ